Bouwtechnische keuring: wel of niet doen voordat je een woning koopt?

bouwtechnische keuring

Wanneer je op zoek gaat naar je ideale woning, zal vroeg of laat de term ‘bouwtechnische keuring’ genoemd worden. Maar wat houdt zo’n keuring nu precies in? En heb je er écht een nodig? In deze blogpost vertellen we je er meer over.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Zó werkt een bouwtechnische keuring

Laten we eerst een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen: bij een bouwtechnische keuring kijkt een bouwkundig inspecteur in principe níet naar de fundering. Dit vergt specialistisch onderzoek, waarbij het nodig is om te graven en koppen bloot te leggen. Voor zulke handelingen moet je toestemming vragen van de Vereniging van Eigenaren. Alleen funderingsproblematiek, die met het blote oog te zien is, zal bij een bouwtechnische keuring naar voren komen.

Een bouwkundig inspecteur bekijkt de bouwtechnische staat van de woning en vertelt wat je in dat opzicht kan verwachten. Is er sprake van zwammen, schimmels, scheuren, rotte kozijnen of andere problemen, dan adviseert deze expert nader onderzoek en geeft hij of zij een kosteninschatting mee. Nader specialistisch onderzoek is dan nodig. Als je een bouwtechnische keuring laat uitvoeren, krijg je dus een indicatie van wat wel en niet in orde is. Ook weet je na afloop wat het herstellen van eventuele gebreken ongeveer zal kosten.

Zijn een bouwkundige inspectie en bouwkundig rapport verplicht?

Koop je een nieuwbouwwoning, dan is een bouwtechnische keuring niet verplicht. Dat geldt overigens in de meeste gevallen. Uiteraard moet je altijd je financieel adviseur raadplegen. Hij of zij kan je het beste advies geven met het oog op jouw situatie. Maar in principe zijn er slechts twee situaties waarin je een bouwtechnische keuring moet laten uitvoeren:

  • Wanneer je financiert met de Nationale Hypotheek Garantie NHG en een appartement koopt dat vóór 1940 gebouwd is.
  • Wanneer de taxateur officieel adviseert om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Is een bouwtechnische keuring geen verplichting, dan adviseren wij om er wél voor te kiezen als je daartoe de gelegenheid hebt. Zo kom je namelijk veel beter beslagen ten ijs. Een bouwkundige kan belangrijke bouwkundige gebreken en risico’s vaststellen, zoals de kans op verrotting van palen of stukjes lood (die zeer ongezond zijn voor kinderen). In sommige gevallen kan je dan kiezen voor een laagdrempelige lening om de problematiek op te lossen.

Er kleeft echter ook een potentieel nadeel aan een bouwtechnische keuring. Een bouwkundig inspecteur maakt een inschatting van de zaken, die je op de korte en lange termijn moet aanpakken. Alles wat onder het kopje ‘direct noodzakelijk’ valt, dien je van de bank meteen op te lossen. Blijk je 20.000 euro te moeten besteden aan het repareren van verrotte kozijnen, dan moet je aantonen, dat je over dit bedrag beschikt vóórdat de overdracht plaatsvindt. Zorg dus, dat je voldoende reserves hebt!

Veelgestelde vragen: de antwoorden op een rij

Wat is het verschil tussen een bouwtechnische en een bouwkundige keuring?

Deze termen betekenen precies hetzelfde. Bouwkundige keuringen verschillen echter wel van meeloopkeuringen. Bij de eerste krijg je een overzichtelijk rapport, waarin het oordeel over de onderzochte bouwkundige elementen beschreven staat. Bij de tweede krijg je dezelfde informatie, maar niet op papier.

Kosten bouwtechnische keuring: hoeveel ben je kwijt aan het controleren van de bouwkundige staat van een woning?

Een bouwtechnische keuring kost rond de 425 euro. Je kan de kosten alléén aftrekken als de bank de keuring eist. Laat je haar echter op eigen initiatief uitvoeren, dan moet je het bedrag uit eigen zak betalen.

Op welk moment in het koopproces voer je een bouwtechnische keuring uit?

In principe moet je aangeven, dat je een bouwtechnische keuring wilt laten uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Er bestaat dan natuurlijk een onzekere factor voor de verkoper: als de keuring tegenvalt, teken je het contract niet. In een overspannen markt waar meerdere geïnteresseerden zijn, zal de verkoper hoogstwaarschijnlijk voor een ander kiezen.

Wie voert een bouwtechnische keuring uit?

Vanwege de oververhitte markt kan je vaak niet voor een bouwkundige kiezen, omdat de verkoper dan met een andere bieder in zee gaat. Dé oplossing: werken met een aankoopmakelaar die óók verstand heeft van bouwkundige aspecten. Deze kan je veel vertellen over de bouwkundige staat van de woning en eventueel een meeloopkeuring uitvoeren. Ook kan deze expert je — anders dan een bouwkundige — advies geven over zaken waarmee de woningwaarde toeneemt, zoals het leggen van een nieuwe vloer of het renoveren van de badkamer.

Werken met een aankoopmakelaar die bouwkundig onderlegd is?

Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van jóuw droomwoning in Rotterdam of Den Haag.

Hulp nodig bij het doen van een goed bod?

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam of Den Haag en wil je graag het beste bod uitbrengen, wanneer je het hebt gevonden? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om een huis te kopen in Rotterdam of Den Haag.

Andere relevante blogs