Een realistisch bod uitbrengen in 5 stappen

Toy forklift hold letter block d to complete word bid on wood background
Toy forklift hold letter block d to complete word bid on wood background

Onder invloed van de oorlog, inflatie en een stijgende rente is de woningmarkt aan het veranderen. Daar moeten kopers en verkopers aan wennen. Het is bijvoorbeeld niet meer heel ongewoon dat een potentiële koper onderbiedt, wordt afgewezen en vervolgens tóch een telefoontje krijgt met de vraag of er nog interesse is. Hiermee doemt een nieuwe vraag op: hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden?

In deze blogpost vertellen we hoe je in vijf stappen tot een realistisch bod komt.

1. Onderzoek de vraagprijs

Ligt het in de verwachting dat de woning van jouw keuze voor de vraagprijs verkocht wordt? Voor welk bedrag is het huis te koop gezet? Als je alle factoren in acht neemt, is het dan nodig dat de vraagprijs geboden wordt?

Dit zijn vragen die je eerst beantwoord wilt hebben. Ontdek je bijvoorbeeld dat de verkoper de vraagprijs in korte tijd heeft verlaagd, dan duidt dit erop dat de woning snel verkocht moet worden. Als je in zo’n geval onder de vraagprijs gaat bieden, maak je meer kans dat de onderhandelingen slagen.

2. Bekijk vergelijkbare woningen in de buurt (en neem de WOZ-waarde met een korrel zout)

De meeste mensen kijken éérst naar de vraagprijs. Maar eigenlijk moet je vanuit een ander uitgangspunt redeneren. Start altijd met de vraag: ‘Wat is de woning waard?’

Veel mensen proberen dit te bepalen door te kijken naar vergelijkbare woningen die in dezelfde wijk zijn verkocht. Zij halen vaak de WOZ-waarde erbij: de woningwaarde die de gemeente jaarlijks vaststelt. De peildatum is echter 1 januari van het voorgaande jaar. Dat is een behoorlijke tijd geleden — en juist in deze onzekere tijden zijn de huizenprijzen in de tussentijd flink veranderd.

Wil je goed de waarde inschatten, dan kan je liever overleggen met een ervaren aankoopmakelaar die de regio door en door kent. Deze kan woningen in hetzelfde postcodegebied op een betere manier vergelijken en je gedegen advies geven.

3. Ga na hoe lang de woning te koop staat

Over een woning die ‘vers’ op de markt is gebracht, is het vaak lastig onderhandelen. Doorgaans heeft de verkoper in deze beginfase niet veel haast.

Hoe langer de woning te koop staat, hoe makkelijker je de prijs naar beneden krijgt. Vooral als je kunt achterhalen waarom het huis niet verkocht is.

Mogelijke redenen zijn een ongunstig gelegen buurt, een onrealistische vraagprijs of achterstallig onderhoud (een bouwtechnische keuring kan uitwijzen dat dit vereist is). Dergelijke zaken kun je gebruiken om te onderhandelen over een lagere prijs.

4. Schat je kansen in

Hoe gewild is jouw droomwoning? Voordat je onder de vraagprijs gaat zitten, moet je dit weten. Bij veel geïnteresseerden heeft de verkoper het immers voor het kiezen. Verkopers gaan niet altijd voor het hoogste bod, maar onderbieden is in zulke gevallen vaak onverstandig.

Probeer ook te achterhalen waarom een woning te koop staat. Als de verkoper bijvoorbeeld al een nieuwe woning heeft gekocht, zit er waarschijnlijk meer haast achter (niemand zit te wachten op dubbele maandelijkse kosten). Zo’n situatie biedt gunstige perspectieven als je onder de vraagprijs wilt bieden.

5. Overleg met je aankoopmakelaar

Wat is de exacte woningwaarde? Moet je onder of boven de vraagprijs bieden? Of is de originele vraagprijs het beste bod dat je kunt doen? Is er sprake van achterstallig onderhoud? Moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren om de bouwkundige staat van de woning te bepalen?

Een aankoopmakelaar kan je vertellen welke zaken relevant zijn en hoe je een realistisch bod uitbrengt. Hij of zij zet een breed netwerk in en heeft toegang tot veel informatie, waardoor jij heel goed beslagen ten ijs komt op de huizenmarkt.

Een voorbeeld: een goede aankoopmakelaar zal je uitleggen dat het hebben van een voorbehoud van financiering juist nú veel waard is. Officieel heb je het niet altijd nodig, maar bij verkopers heb je er een flinke streep mee voor.

Wil je meer van zulke tips? En word je graag van a tot z begeleid bij het vinden van jouw droomhuis in Rotterdam of Den Haag? Neem gerust contact met ons op om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.