Huis kopen: financiering in orde? 4 belangrijke feiten op een rij

work-makelaardij-financiering in orde

Als woningzoeker breng je eerst je wensen en eisen in kaart. Heb je een woning gevonden waarbij je alle vinkjes kunt zetten, dan is het tijd om te onderhandelen. In deze fase moeten jij en de verkoper het eens worden over zaken als de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden. Vóórdat jullie het koopcontract ondertekenen, wil je het kostenplaatje rond hebben. Maar waarmee moet je precies rekening houden? Om die vraag te beantwoorden, heb je de term ‘huis kopen — financiering’ opgezocht. En de adviezen vliegen je om de oren.

Wil je weten wat nu écht belangrijk is? In deze blogpost zetten we 4 essentiële feiten voor je op een rij!

1. Een hypotheek afsluiten betekent níet dat al je kosten gedekt zijn

Een nieuwe woning kopen doe je nooit alléén met een hypotheek. Afhankelijk van je inkomen en persoonlijke situatie kun je een x-bedrag maximaal lenen, maar daarmee dek je niet alles.

Je kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. Het totaalplaatje omvat echter niet alleen de koopsom. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de kosten koper (circa 6% van de koopprijs). Maar wat zijn de kosten koper precies? Doorgaans bestaan deze uit de overdrachtsbelasting (zie punt 3 voor meer informatie), de notariskosten (voor de opmaak van de akte van levering) en de kadasterkosten (voor de inschrijving van de akte van levering).

Daarnaast huur je misschien een aankoopmakelaar in. Deze betaal je uit eigen zak — hoewel de investering zich doorgaans dubbel en dwars terugverdient, omdat een goede makelaar je veel tijd bespaart, de beste deal voor je sluit en je helpt om diverse valkuilen te vermijden.

Andere bijkomende kosten zijn uitgaven die je doet voor de verbouwing en inrichting van je nieuwe huis. Daarnaast moet je je toekomstige maandlasten meenemen in je budget (daar kun je overigens slim mee omgaan door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te treffen).

Om alle kosten te dekken, heb je naast de hypotheek altijd eigen geld nodig. Dit kan spaargeld zijn, maar je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten. Vaak is het handig om hierover deskundig advies in te winnen.

2. ‘Onder voorbehoud van financiering’ en bouwkundige keuring: ontbindende voorwaarden zijn cruciaal (maar niet vanzelfsprekend!)

Ontbindende voorwaarden worden niet automatisch opgenomen in een koopcontract. Ze zijn wel ontzettend belangrijk.

Als je een eigen huis gaat kopen, moet je hoogstwaarschijnlijk een bepaald bedrag lenen om de koop te financieren. De hypotheek hangt als een heet hangijzer boven je hoofd, omdat je eerst de knoop moet doorhakken om zekerheid te krijgen: je kan pas geld voor je huis lenen nádat je je handtekening onder het koopcontract hebt gezet. Wat als je hypotheekaanvraag niet wordt goedgekeurd?

Zonder ontbindende voorwaarden ben je áltijd verplicht om de woning daadwerkelijk te kopen. Kun je dit toch niet doen, dan moet je een boete van 10% betalen. Met een koopsom van 2,5 ton ben je dan zomaar 25.000 euro kwijt!

Dit voorkom je door een ‘voorbehoud van financiering’ als ontbindende voorwaarde op te nemen in het koopcontract. Deze eis spreek je uit tijdens het uitbrengen van het bod — evenals andere (aanvullende) afspraken. Als je geen nieuwbouwwoning koopt, kan het bijvoorbeeld ook nuttig zijn om een bouwkundige keuring in de ontbindende voorwaarden te verwerken. Je spreekt dan af dat je op basis van de uitkomst van de koop mag afzien of je bod kan veranderen. (Meer weten over deze keuring? Lees onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)

3. Overdrachtsbelasting is niet áltijd van toepassing

Wanneer je aan het rekenen slaat, neem je diverse factoren mee: je bekijkt hoeveel het huis waard is, welke bijkomende kosten je moet maken en wat de maandlasten zijn. Voordat je de kosten koper vaststelt, is het handig om de overdrachtsbelasting van 2% te begrijpen. In sommige gevallen hoef je deze namelijk niet te betalen. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwbouwwoning koopt en jij de eerste bewoner bent. Of als je gaat trouwen en een van beiden al eigenaar is van een woning die door het huwelijk deel gaat uitmaken van de huwelijksgemeenschap. Moet je voormalig gemeenschappelijk bezit wegens een scheiding verdelen, dan is de overdrachtsbelasting ook niet van toepassing. En wanneer je een woning erft, hoef je deze belasting ook niet te betalen.

4. Het juiste bod maakt of breekt de koop (én je budget)

Als je je droomhuis hebt gevonden en de totale kosten in kaart hebt gebracht, is het tijd om te bieden. Je wilt een zo gunstig mogelijk bod uitbrengen waarmee je toch veel kans maakt om de woning te krijgen. Als je hier geen verstand van hebt, kan je flink de mist ingaan. Want hoeveel moet je overbieden op een huis? Of hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden?

Een realistisch bod komt tot stand op basis van ontzettend veel factoren. Je bekijkt onder andere hoe lang een huis al te koop staat, hoe de markt er op dat moment uitziet en wat de taxatiewaarde is.

Doorgaans is het verstandig om hiervoor een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze weegt alle aspecten tegen elkaar af en onderhandelt voor je op professioneel niveau. Bovendien profiteer je bij een betrouwbare, ervaren aankoopmakelaar van een breed netwerk in de regio én begeleiding van a tot z.

Kun jij zulke hulp goed gebruiken? En wil je een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? Neem dan gerust contact met ons op.