Woningmarkt Rotterdam: wat is de status quo en wat zijn je kansen?

Work-makelaardij-Woningmarkt Rotterdam

We leven in roerige tijden. Er woedt een oorlog met verstrekkende gevolgen, iedereen rept inmiddels over de inflatie en banken zijn terughoudender met het verstrekken van hypotheken. Ben je momenteel op zoek naar een huis in de 010-regio, dan heb je waarschijnlijk de term ‘woningmarkt Rotterdam’ ingetypt in de zoekmachine. Want het is hoog tijd om te weten hoe het er nu voor staat op de Rotterdamse huizenmarkt.

Zeker wanneer je een huis op het oog hebt, kamp je met bepaalde vragen. Wat is de woning waard? Wat is de gemiddelde woningwaarde? Wat is de gemiddelde vierkantemeterprijs? En wat is de gemiddelde prijs van appartementen in de wijk waarin jij zoekt?

Sommige vragen zijn specifiek geënt op jouw situatie — die kun je het best bespreken met een ervaren makelaar. Maar als je meer wilt weten over de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op de Rotterdamse huizenprijzen en -markt én je kan wel wat praktische tips gebruiken, lees dan verder!

Huis kopen in Rotterdam: wat is de stand van zaken op de woningmarkt?

Een belangrijke factor bij het kopen van woningen verandert momenteel razendsnel: de rente. Wil je de ontwikkeling goed volgen? Kijk dan niet naar het afgelopen jaar, maar naar de afgelopen weken. Binnen zo’n kort tijdsbestek is de rente namelijk gestegen van 1% naar 3%. Wij verwachten dat deze zeker nog verder zal stijgen naar 4% voordat er sprake is van consolidatie.

Het gevolg: minder bezichtigingen en biedingen. Het aantal kopers neemt af. Het komt voor dat een kijkavond waarop je eerst 15 mensen verwachtte, in dit klimaat slechts één tot vier geïnteresseerden aantrekt. Dat is niet overal zo, maar het is ook niet meer een uitzonderingssituatie.

Hoe beïnvloedt dit de prijzen en waarde van woningen?

Gemiddelde huizenprijs: daling zichtbaar?

Overbieden is niet altijd meer nodig. Daardoor is er een daling opgetreden in de huizenprijzen.

Soms komt er zelfs helemaal geen bieding. In dat geval kun je onderbieden en besparen.

Een bod doen op een huis vergt uiteraard altijd gedegen kennis en een weldoordachte strategie, vooral wanneer het gaat om een huis waarin je heel graag wilt wonen. Het is dan ook raadzaam om te werken met een deskundige aankoopmakelaar in Rotterdam die een stevig netwerk heeft in de stad. Deze kan namelijk heel goed bepalen wat een realistisch bod is.

Gemiddelde vraagprijs: verwachtingen bijgesteld

Omdat (veel) overbieden minder vaak nodig is, gaat de gemiddelde vraagprijs enigszins omhoog. Verkopers zetten wat steviger in. Dat de vraagprijs daadwerkelijk wordt geboden, is geen vanzelfsprekendheid meer.

En zelfs als overbieden wel noodzakelijk is, gaat het nu om veel kleinere bedragen: waar je enkele maanden geleden 40.000 euro boven de vraagprijs moest bieden, kom je er nu vaak ook als je bijvoorbeeld 10.000 euro overbiedt.

Gemiddelde woningwaarde: zinvol?

Veel mensen kijken naar de huizenprijzen uit het verleden om de gemiddelde woningwaarde te bepalen. Maar zeker in deze veranderende markt is dat niet erg zinvol. Eigenlijk is alleen de toekomst belangrijk. Het probleem is dat je de toekomstige huizenprijzen niet kent en daarom geen vergelijking kan trekken.

Deze factor kun je daarom het liefst bespreken met een goede makelaar.

Pareren op de huizenmarkt in Rotterdam: tips voor een geslaagde huizenjacht in jouw favoriete stad in Zuid-Holland

Ben jij het woningaanbod in Rotterdam aan het bekijken? En hoop je deze mooie stad in de provincie Zuid-Holland binnenkort je thuishaven te noemen?

Pak de huizenjacht goed aan door deze tips in het achterhoofd te houden.

  • Van harde deadlines is minder vaak sprake. Dit betekent dat je meer ruimte hebt om wat vooronderzoek te doen en bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.
  • In sommige gevallen is het slim om de deadline af te wachten en daarna verder te kijken. Is de woning niet verkocht, dan biedt dit perspectief.
  • Het woningaanbod in Rotterdam is nu zeer groot. Veel verkopers willen nú verkopen en pas over enkele maanden opleveren. Pak je dit moment, dan zet je de rente vast voordat deze verder omhoog gaat.
  • Overbieden is niet altijd meer nodig en onderbieden is soms een optie. Bespreek je bod dus goed met je aankoopmakelaar.

Je droomhuis in Rotterdam vinden met de hulp van een expert?

De ervaren aankoopmakelaars van @WORK Makelaardij zetten hun 20+ jaar ervaring én hun netwerk in om jou te helpen bij het vinden van je droomhuis. Zij beschikken over veel informatie en kunnen weloverwogen over- of onderbieden. Prijstechnisch gezien is een samenwerking van grote toegevoegde waarde.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.