Woningwaarde verhogen: 4 tips

Huis verkopen

Heb je besloten om je woning te verkopen? Dan maak je eerst zelf een inventarisatie op: je registreert het aantal vierkante meters en beoordeelt alle ruimtes nauwkeurig om te kijken of je woning een verbouwing verdient. Wil je de woningwaarde verhogen, dan kán een verbouwing de moeite waard zijn. Maar het is niet altijd nodig om zo drastisch te werk te gaan. Een relatief kleine, maar slimme investering brengt je in bepaalde gevallen ook heel ver.

Maar op welke manieren maak je je woning nu precies aantrekkelijker voor potentiële kopers? Ervaren makelaar Wil Jansen van @WORK Makelaardij deelt vier onmisbare tips voor het verhogen van de woningwaarde!

Tip #1: “Een dakkapel plaatsen, daarmee ga je bijna nooit de mist in”

Volgens Wil is het toevoegen van extra ruimte vaak een zeer effectieve manier om de waarde van je woning te verhogen. Daarvoor hoef je soms (letterlijk) alleen even omhoog te kijken: als je een dakkapel plaatst of een bestaande dakkapel verhoogt, creëer je vrij gemakkelijk een hogere woningwaarde.

“Een dakkapel plaatsen, daarmee ga je bijna nooit de mist in,” zegt Wil. Hij geeft een praktijkvoorbeeld: “Een tijdje geleden wilde een klant een woning in het centrum van Amsterdam verkopen. Deze klant had een appartement met daarboven een nokje. Ik adviseerde om daar een dakkapel te plaatsen. Dat kostte 7.000 euro. Voor 2.000 euro werd er ook een dakraam geplaatst. En voor 4.000 euro een vaste trap. Deze 13.000 euro bleek een slimme investering die de klant 70.000 euro extra heeft opgeleverd!”

Tip #2: “Een badkamer of toilet verbouwen kan soms écht de waarde van je woning verhogen”

Soms heeft een verbouwing een aanzienlijke impact op de waarde van je woning. Een gemoderniseerde badkamer of een nieuw toilet kan wonderen doen. “In bepaalde gevallen is een verouderde badkamer een dealbreaker voor potentiële toekomstige kopers,” vertelt Wil. “Dan is het handig om te verbouwen. Een verbouwing van 50.000 euro kan uiteindelijk 150.000 euro méér opleveren.”

Maar je hoeft het niet altijd zo grootschalig aan te pakken, legt Wil uit: “Soms zeg ik tegen een klant: ‘Als je een nieuwe wastafel of gietvloer plaatst, heb je al een prima badkamer. Zeker als je zoiets combineert met een aantal frisse details: een mooi douchegordijn, een leuke badmat en opgerolde handdoeken die qua kleur bij elkaar passen. Ook zo kan je de woningwaarde behoorlijk verhogen.”

Tip #3: “Een opgeknapte keuken geeft potentiële kopers vaak meteen een héél ander gevoel”

Een nieuwe keuken voegt relatief veel toe aan menig huis. “Een frisse, moderne keuken kan een groot verschil maken in hoe potentiële kopers je woning ervaren,” vertelt Wil. “In veel gevallen is dit een element dat de woningwaarde verhoogt. Maar het hoeft niet altijd zo rigoureus. Soms is een kleine opknapbeurt voldoende om een totaal andere uitstraling te creëren.”

Volgens Wil kunnen een nieuw werkblad en vers gespoten kastdeuren soms zorgen voor een veel betere beleving: “Je doet een vrij kleine investering die de waarde van je woning met 10.000 tot 15.000 euro kan verhogen!”

Tip #4: “Niet meer in zonnepanelen investeren, wél je huis verduurzamen”

De verduurzaming van je woning is goed voor het milieu en levert vaak een lagere energierekening op. Bepaalde aanpassingen verhogen de woningwaarde absoluut, maar het is wel belangrijk om de focus anno 2024 te verleggen. “Van overheidswege zijn de regels veranderd, waardoor het momenteel bijvoorbeeld minder aantrekkelijk is om in zonnepanelen te investeren,” legt Wil uit. “De kosten wegen vaak niet meer op tegen de baten.”

Wil adviseert verkopers om zich op andere zaken te richten: “Isolatie en kierdichting zijn nog steeds zinvol. Hiermee verbeter je de energie-efficiëntie en verhoog je de woningwaarde. Er zijn veel regelingen teruggedraaid, maar deze maatregelen kunnen kopers vaak nog wél nemen.”

Je woningwaarde verhogen en een zo gunstig mogelijke deal sluiten?

Werk met een makelaar die nét een stapje verder gaat om het beste resultaat voor je te behalen. Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag wat jouw mogelijkheden zijn.