Als starter een huis kopen: 4 manieren waarop een makelaar je kan helpen

Als starter een huis kopen- hoe kan een makelaar je helpen

“Droomhuis gevonden!” Wil jij als starter een huis kopen en hoop je deze woorden binnenkort uit te spreken?

Een tijdje geleden schreven we al een blogpost over dit actuele thema. In de huidige samenleving lijkt het soms bijna een onbegonnen taak. Maar ís het dat ook? Of kan je best een huis kopen als starter, mits je op de juiste manier te werk gaat?

In deze blogpost schijnt ervaren makelaar Wil Jansen zijn licht op dit thema. Hij vertelt op welke manieren makelaars starters kunnen helpen bij het vinden van hun eerste eigen woning. Want ook anno 2024 is dat zéker nog mogelijk!

1. Een ervaren makelaar weet écht wat een koopwoning waard is

“Het eerste probleem waar starters momenteel tegenaan lopen, is dat zij geen eigen geld hebben en daarom overboden worden,” zegt Wil. “Onlangs werkte ik bijvoorbeeld met een starter die interesse had in een appartement met een vraagprijs van 250.000 euro. Er was in hetzelfde complex net een soortgelijk appartement verkocht voor 326.000 euro. Dit betekent dat mijn klant tussen de 20.000 en 30.000 euro moet overbieden.”

Maar wat als je dit bedrag simpelweg niet hebt? In dat geval zoekt een doorgewinterde makelaar slimme oplossingen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de waarde controleren bij een (gecertificeerde) taxateur. Valt deze hoger uit, dan kan je ook een hogere hypotheek krijgen als de woning jou wordt toegewezen. “Bij deze klant heb ik zo’n check laten uitvoeren door een taxateur,” zegt hij. “Daarom kon ik met zekerheid zeggen: we kunnen 275.000 euro bieden.”

2. Belastingvrije schenking, aanvullende lening, Nationale Hypotheek Garantie: een goede makelaar geeft je handige tips

Bij de financiering van een starterswoning komt vaak het nodige kijken. Een goede makelaar beantwoordt je vragen en bespreekt met je wat er wel en niet mogelijk is.

“Vroeger kon je een belastingvrije schenking van 1 ton doen,” vertelt Wil. “Maar dat is helaas niet meer zo. Ouders kunnen wel een aanvullende lening aan hun kind verstrekken. Ze kunnen de maandelijkse rente eventueel schenken. Op papier moeten ze het geleende bedrag echter een keer terugkrijgen.”

En hoe zit het met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? “Hiermee betaal je een lagere rente en heb je een aantal zekerheden vanuit de bank,” legt Wil uit. “Soms zit je precies op de NHG-grens. Dan heb je enkele opties. Je kan eroverheen bieden om andere potentiële kopers uit te schakelen. Ook is het mogelijk om je bod nét boven de NHG-grens te laten vallen en bijvoorbeeld te zeggen: ‘Dit bod is inclusief 2.000 euro voor de laminaatvloer.’ Deze telt namelijk niet mee, dus dan kom je toch in aanmerking voor de NHG. Tenslotte kun je de woning ook laten taxeren. Valt de taxatie onder de NHG-grens, dan geldt deze tóch voor je.”

Wil wijst zijn klanten ook op andere NHG-gerelateerde zaken: “Als je de woning verbouwt en deze komt daarna boven de NHG-grens uit (die in 2024 op 435.000 euro ligt), dan heb je er geen recht op. En wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren, dan is het mogelijk om tot 461.100 euro te lenen, mits je het extra bedrag volledig daaraan besteedt.”

3. Met een goede makelaar bespaar je kosten

Hoe goed je bod ook is, het is nog geen verkoop. De verkoper kiest niet zómaar een koper uit. Als jouw makelaar bekendstaat als betrouwbaar en een groot netwerk heeft, ben je doorgaans in het voordeel. “In dit soort gevallen bel ik de verkoopmakelaar op om mijn klant op te hemelen. Vanwege mijn goede reputatie geniet ik vertrouwen. Daarom krijgen mijn klanten de woning meestal toegewezen, óók als zij niet het hoogste bod gedaan hebben.”

Daarnaast is er tegenwoordig vaak geen ruimte om te onderhandelen. “Meestal is er een gesloten bieding met een deadline,” vertelt Wil. “Je moet dus heel goed weten wat je doet, want je krijgt maar één kans.” Daar is uiteraard expertise voor nodig, maar ook het vermogen om te werken onder druk. Een goede makelaar is hier bedreven in. Huur je een expert in, dan scheelt het jou dus veel tijd en hoofdbrekens. Wil: “Ontzorging is veel waard. En voor mijn klanten geldt dat zij de investering in mij eigenlijk altijd terugverdienen.”

4. Een betrouwbare makelaar helpt je een woning te vinden die past bij jouw inkomen

Wanneer starters met Wil op zoek gaan naar een huis, bespreken zij hun financiën met hem. Wanneer hij hun financiële situatie kent, kan hij namelijk een passende woning voor ze vinden en ze advies geven waar nodig.

Een voorbeeld: om een woning te kopen, heb je doorgaans een stabiel inkomen nodig. Maar wat als je nét begonnen bent aan een nieuwe baan? Wil: “Ik heb weleens een klant gehad die recentelijk een contract voor onbepaalde tijd zonder proeftijd had gekregen. Dat klinkt erg gunstig. Maar wil je een hypotheek afsluiten, dan moet je toch twee maanden wachten. Die mate van zekerheid is altijd nodig.”

Wat als je geen vast contract en vast inkomen hebt, omdat je op uitzendbasis werkt of zelfstandig ondernemer bent? “In dat geval kijkt de hypotheekverstrekker naar de afgelopen drie jaren. Ben je net gestart met ondernemen, dan is het afgelopen jaar belangrijk.”

Kom je in aanmerking voor een startersvrijstelling, dan wijst een goede makelaar je hierop: “Er gelden diverse voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld onder de 35 jaar zijn, nooit eerder gebruikt gemaakt hebben van de startersvrijstelling en een woning kopen met een maximale waarde van 510.000 euro. Als je gebruikmaakt van deze regeling, betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat kan je zó 10.000 euro schelen.”

Een nieuwe woning kopen als starter mét professionele begeleiding?

Ben jij een starter en wil je graag je eerste woning kopen? @WORK Makelaardij helpt je graag. Wij begeleiden je van a tot z. Heb je vragen over het voorlopige koopcontract, de bijkomende kosten of maandelijkse lasten? Heb je vragen over de benodigde documenten? Wij helpen je graag.

Daarnaast zijn wij opgeleid tot bouwkundig inspecteur. Dit betekent dat we je van gedegen advies kunnen voorzien wanneer je geen bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren (in de huidige markt is daar vaak geen tijd voor, omdat je dan het risico loopt dat je de woning kwijt bent).

Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden in deze markt te bespreken!