Een huis kopen als starter: kan dat anno 2023 nog?

huis kopen in Rotterdam

Lijkt het je fantastisch om op zoek te gaan naar je eerste eigen woning? Heb je je droomhuis gevonden en wil je weten of je hier daadwerkelijk kans op maakt? Een huis kopen als starter brengt veel vragen met zich mee, maar de hamvraag is tegenwoordig óf je er op jonge leeftijd eigenlijk wel aan moet beginnen. Om je heen hoor je verschillende geluiden. De een beweert dat het onmogelijk is (en heb je wel aan alle bijkomende zaken gedacht, zoals de kosten koper en een bouwkundige keuring?). De ander zegt, dat je er met vastberadenheid wel komt (en besef je wat je koopwoning waard is over enkele jaren?). Tegenstrijdige adviezen, waar je niet veel mee kunt.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hoog tijd dus voor het perspectief van een expert! In deze blogpost leggen wij helder uit, wat je mogelijkheden zijn, als je een huis wilt kopen in Rotterdam en waar je allemaal aan moet denken, wanneer je als starter op woningjacht wilt gaan.

Hoe ziet de markt eruit als je nu je eerste huis wilt kopen?

Door de opkoopbescherming hebben starters wat meer mogelijkheden. Hiermee zorgen gemeentes, dat gunstiger geprijsde koopwoningen beschermd zijn tegen opkoop door beleggers. Daardoor zijn er meer zogenaamde instroomwoningen beschikbaar. Daarnaast is de markt enigszins aan het afkoelen, waardoor er minder prijsstijgingen zijn. Daardoor hoef je niet altijd een groot bedrag over te bieden. (Wil je meer weten over het fenomeen ‘overbieden’? Lees dan onze blogpost ‘Hoeveel moet je overbieden op een huis?‘) Een goede aankoopmakelaar zal het je ook eerlijk vertellen wanneer de vraagprijs genoeg is. Kortom, in 2023 kun je vanuit marktperspectief meer dan ooit tevoren een huis kopen als starter. Laten we daarom eens bekijken hoe het zit met leningen.

Kun je een hypotheek afsluiten of een aanvullende lening bovenop de hypotheek krijgen?

Hypotheek en woonquote

“Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” Het is een veelgehoorde vraag onder starters. Als je een stabiel inkomen hebt, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk je maximale hypotheek berekenen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Onderzoek ook de mogelijkheden van de nationale hypotheek garantie (NHG).

Woonquote

Maar het bredere plaatje is ook belangrijk. Je moet bijvoorbeeld eveneens kijken naar de woonquote, het inkomensafhankelijke percentage, waarmee een hypotheekverstrekker de maximale woonlast berekent. Begin 2023 gaat dit percentage omlaag. Een hypotheek afsluiten wordt dan moeilijker voor de gemiddelde starter.

Belastingvrije schenking

Dit jaar is een belastingvrije schenking nog mogelijk. In 2023 veranderen de regels. Je ouders mogen dan een jaarlijkse schenking aan je doen. Vanaf dan is het gunstiger om een bedrag van je ouders te lenen. Zij kunnen de rente hierover ieder jaar kwijtschelden. Dat is dan je schenking.

Andere mogelijkheden

Is de taxatie hoger dan het aankoopbedrag? Dan mag je het verschil lenen. Stel, een huis staat te koop voor 250.000 euro, de uiteindelijke aankoopsom bedraagt 280.000 euro en de werkelijke woningwaarde is 300.000 euro. In dat geval mag je 3 ton lenen (weliswaar zonder Nationale Hypotheek Garantie — en mits je inkomen je hier recht op geeft). Zolang je de maximale hypotheek niet overstijgt, kan je namelijk het bedrag lenen dat overeenkomt met de waarde van het huis.

Kosten koper

Dit geld kan je gebruiken om de kosten koper te betalen of je inboedel aan te schaffen. Daarnaast zijn er diverse particuliere investeerders die geld inbrengen bij de aankoop van een huis. Als je hiernaar op zoek gaat, houd er dan rekening mee, dat je vaak wat meer rente moet betalen. Daar staat wel tegenover dat inkomen vaak een wat minder belangrijke factor is in het verstrekken van een lening.

Een huis kopen in Rotterdam als starter: de moeite waard of niet?

Terwijl het hek langzaamaan dichtgaat voor kopers, stijgen de huren. En alles wat je aan huur uitgeeft, gooi je weg. Een hypotheeklast kan hoog zijn, maar het overgrote deel los je af. Eigenlijk is de afbetaling grotendeels een verplichte vorm van sparen voor jezelf. Los je 700 euro in de maand af, dan spaar je per jaar 8.400 euro. Je bouwt dus vermogen op. En op de lange termijn komt daar ook nog eens een waardestijging bij.

Huis kopen in Rotterdam

Als je bedenkt dat huizen door de inflatie almaar duurder worden, is nú het moment om een woning te kopen. In onze ervaring krijgen starters nooit spijt van deze beslissing. Neem je de stap in 2023, dan wordt de toekomst er alleen maar beter op!

Huis kopen starter – handleiding

Ontvang je als starter graag begeleiding bij het vinden van je eerste woning in Rotterdam of Den Haag? Neem gerust contact met ons op!

Andere relevante blogs