Courtage aankoopmakelaar tips

courtage aankoopmakelaar, aankoopmakelaar Rotterdam
courtage aankoopmakelaar, aankoopmakelaar Rotterdam

Courtage aankoopmakelaar

Makelaars hebben het vaak over courtage. Wat is dat precies? En hoe hoog is de courtage vaak? Wij geven antwoord op alle vragen, die je hebt over courtage.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is courtage?

“Courtage” is een term, die vaak wordt gebruikt bij Nederlandse onroerendgoedtransacties. Het verwijst naar de provisie of bemiddelingskosten, die een makelaar in rekening brengt voor hun diensten bij het helpen kopen of verkopen van een woning. In Nederland is het gebruikelijk dat een makelaar een percentage van de aan- of verkoopprijs van het onroerend goed in rekening brengt als provisie of courtage.

Hoe hoog is de courtage van de aankoopmakelaar?

De hoogte van de courtage van een makelaar kan variëren. Dit is vaak afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan factoren zoals de regio waarin de makelaar werkzaam is, het type onroerend goed dat verkocht of verhuurd wordt, en de specifieke diensten, die de makelaar levert.

Over het algemeen ligt de courtage van een makelaar tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs van de woning. Dit betekent, dat wanneer een woning bijvoorbeeld voor Euro 300.000 wordt verkocht, de courtage van de makelaar tussen de Euro 3.000 en Euro 6.000 zou kunnen liggen. Het is belangrijk om op te merken, dat er ook andere kosten verbonden kunnen zijn aan het inschakelen van een makelaar, zoals opstartkosten en advertentiekosten. Daarom is het altijd verstandig om voorafgaand aan het inschakelen van een makelaar een goed beeld te krijgen van alle kosten die ermee gepaard gaan.

Hoe reken je de courtage van een aankoopmakelaar af?

Wanneer je een courtage met je aankoopmakelaar hebt afgesproken, dan is dit op grond van ‘no cure no pay’. Je betaalt op het moment, dat je daadwerkelijk een woning koopt of verkoopt. Vaak wordt dit bedrag verrekend bij de notaris samen met de andere kosten.

Is courtage aftrekbaar?

De kosten of courtage voor een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar dien je zelf te betalen. Het is helaas niet aftrekbaar van de belastingen net zoals bijkomende kosten als opstart- en intrekkingskosten. Dit soort kosten kan je ook niet meefinancieren in een hypotheek.

Valt over courtage te onderhandelen met een aankoopmakelaar?

Over de courtage van de aankoopmakelaar valt zeker vaak te onderhandelen.

Andere relevante blogs