Wat is een biedlogboek?

Biedlogboek
Biedlogboek

Het Biedlogboek: Wat is het en waarom is het verplicht?

Vanaf 1 januari 2023 dienen makelaars die lid zijn van de NVM, VBO en Vastgoedpro verplicht een digitaal biedlogboek te onderhouden. Hierin kunnen potentiële kopers van een woning de biedingen van andere geïnteresseerden bekijken. Hoe werkt dit biedlogboek precies en wat is de reden voor deze verplichting? Deze vragen worden beantwoord in ons blogartikel.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat wordt vastgelegd in het biedlogboek?

Het biedlogboek registreert alle biedingen die zijn gedaan op een specifieke woning. Deze biedingen worden anoniem weergegeven, en de datum waarop ze zijn uitgebracht wordt vermeld. Eventuele voorwaarden of specifieke wensen van de bieder worden ook genoteerd in het biedlogboek. De identiteit van de bieders blijft echter vertrouwelijk, in overeenstemming met de privacywetgeving.

Hoe werkt het bied logboek?

Het biedlogboek wordt automatisch en in real-time samengesteld door een onafhankelijk biedsysteem. Zodra een bod is ingediend, worden persoonlijke gegevens geanonimiseerd, en alle kandidaten ontvangen een unieke Gebruikers-ID. Naast contactinformatie worden ook alle details van het bod en de handelingen van een makelaar zorgvuldig vastgelegd. Dit overzicht wordt na afloop gedeeld met alle betrokkenen.

Dankzij het automatisch loggen van alle handelingen binnen het verkoopsysteem is er geen ruimte meer voor ongeoorloofde wijzigingen door externe partijen. Op deze manier zorgen we ervoor dat niemand de gegevens kan manipuleren. Om het biedlogboek nog robuuster te maken, worden er audits uitgevoerd voor elk individueel dossier. Mochten er onverhoopt problemen optreden, ondanks de automatisering, dan worden deze tijdens de audits automatisch of handmatig gedetecteerd. Als consument kun je altijd bij Eerlijk Bieden terecht als je vragen hebt over het verloop van een proces.

Hoe werkt het biedlogboek voor verkopers?

Voor verkopers blijft de situatie in principe onveranderd. Alle ingediende biedingen worden automatisch met de verkoper gedeeld. Dit zorgt ervoor dat de makelaar geen biedingen achterhoudt. Op basis van het overzicht van de biedingen kan de verkoper samen met de makelaar een geschikte koper selecteren.

Waarom is het biedlogboek verplicht gesteld?

Het biedlogboek is ingesteld om meer transparantie op de huizenmarkt te bevorderen. Momenteel geldt deze verplichting alleen voor leden van de NVM, VBO en Vastgoedpro, die de biedingen moeten bijhouden. Het openbaar maken van de biedingen stelt toezichthouders in staat om te controleren of alles eerlijk en conform de regels verloopt. Dit geeft bieders meer controle over het biedproces. Als het biedproces toch niet volledig eerlijk verloopt, biedt het logboek de consument bewijsmateriaal, wat voorheen niet beschikbaar was.

Wanneer kunnen consumenten het biedlogboek raadplegen?

Het biedlogboek is toegankelijk nadat de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden zijn verlopen, maar alleen voor degenen die zelf ook een bod hebben uitgebracht. Op dit moment is deze mogelijkheid beperkt tot makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro.

Interessante blogs