Huis aankopen: waarop letten slimme kopers?

belasting tweede huis 2023
African husband lifting up beloved wife happy family celebrating relocation day full length view, stack of carton boxes on background, moving at new home, property owners, lease loan mortgage concept
huis aankopen, makelaar Rotterdam

Een huis aankopen

Het besluit is gevallen: je wilt een huis aankopen. De huizenjacht is begonnen. Je speurt in het rond om jouw droomwoning te vinden. Maar als puntje bij paaltje komt, weet je eigenlijk niet precies welke aspecten je moet meenemen in je beslissing. Misschien heb je daarom eens ‘aankoop huis: waarop letten’ gegoogeld. Goed nieuws: in deze blogpost delen we vijf aandachtspunten, die je als leidraad kan gebruiken tijdens je zoektocht. Zo kom je goed beslagen ten ijs!

Geschatte leestijd: 5 minuten

1. Bouwtechnische aspecten en verborgen gebreken: overweeg een bouwkundige keuring

Een bouwtechnische keuring: heb je die altijd nodig? Niet perse. Maar je moet wel goed bekijken of een woning verborgen gebreken heeft vóórdat je een bod uitbrengt. Je wilt immers geen zaken als bodemrot of ernstige vloerschade ontdekken, nadat je een woning hebt gekocht. Als leek kun je de staat van een huis niet beoordelen. De kans is groot, dat je cruciale zaken over het hoofd ziet. Schakel daarom altijd een professional in — of dit nu een bouwkundige expert óf een aankoopmakelaar met bouwkundige achtergrond is.

2. Bestaande bouw vs. nieuwbouwwoning: bepaal wat bij jou past

Wil je een huis kopen als starter? Dan is het meestal verstandig om voor een bestaande woning te kiezen. Een nieuwe woning gaat je namelijk tijd kosten. Allereerst moet je gerust een jaar of twee wachten voordat je huis is gebouwd. En dan volgen nog zaken als afwerking, verbouwing en inrichting. Deze kosten tevens geld: voor een woning van 7 ton kun je gauw rekenen op 1,5 ton aan verbouwingskosten. Bovendien is er altijd een risico, dat het bouwproject geannuleerd wordt, bijvoorbeeld, omdat het niet is gelukt om 70% van de appartementen te verkopen. Dan heb je tóch geen nieuwe woning. En je hebt niets meer aan de reeds vastgezette hypotheekrente.

Huis aankopen – Nieuwbouwwoning

Heb je tijd om te wachten op een nieuwbouwhuis en accepteer je de bijbehorende risico’s, bijvoorbeeld omdat je al een woning bezit en doorstroomt? Vergeet dan niet om je nieuwe woning te laten taxeren. Als je boven de NHG-grens koopt, kan je ook bij nieuwbouw bepaalde rentekortingen krijgen. Handig, want zo gaan je maandelijkse lasten omlaag wanneer je bent ingetrokken!

3. Een zoektocht omvat meerdere huizen: bezichtig niet slechts één huis

Stel, je gaat goed voorbereid je eerste woning bezichtigen. Met een checklist in de hand maak je een rondje en stel je de nodige vragen. Al snel roep je: “Dit is het!” Want binnen een mum van tijd heb je alle vinkjes gezet — van indeling (aantal kamers) tot ligging (uitvalswegen en openbaar vervoer). Na een fantastische bezichtiging weet jij het zeker: je hebt je ideale woning gevonden.

Een bod doen, dus? Ik stop je hier even. Mijn advies: ga bij het kopen van een huis nooit over één nacht ijs. Je wilt altijd vergelijkingsmateriaal hebben. Probeer sowieso meerdere woningen te bekijken. Zelfs als je uiteindelijk toch voor het eerste huis gaat, is dit nuttig. Want met deze aanpak, weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing neemt. Een aanvullende tip: als je zonder aankoopmakelaar werkt, maak dan nooit een keuze op basis van één bezichtiging. Schakel je een ervaren aankoopmakelaar in, dan is een enkel bezoek vaak wel voldoende. Deze expert is namelijk getraind om een huis vanuit alle ‘hoeken’ te bekijken en komt daardoor snel tot een onderbouwd advies. (Wil je weten hoe professionals werken? Lees onze blogpost ‘Hoe werkt een aankoopmakelaar?‘)

4. Voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden: verdiep je in de afspraken

Om maar direct een veelgehoord misverstand uit de weg te ruimen: er is niets voorlopigs aan een koopcontract. Zo’n overeenkomst is namelijk hartstikke bindend. In deze fase is het essentieel, dat je álle kleine lettertjes leest en op een schaaltje legt. Een verkoopmakelaar neemt standaard namelijk allerlei zaken op in het koopcontract. Een voorbeeld: ‘Normaal gebruik uitgesloten.’ Wat dit betekent? Wettelijk is bepaald, dat je een woning normaal moet kunnen gebruiken. Lees: de vloeren staan niet op instorten en de bodem is niet verontreinigd. Klinkt redelijk… normaal. Toch? Maar als die drie woorden (‘normaal gebruik uitgesloten’) in je contract staan, gaat dat recht in rook op. Een goede aankoopmakelaar kan over dit soort clausules onderhandelen, vóórdat jij je handtekening zet! (Lees ook onze blogpost: ‘Hoe vind je een betrouwbare makelaar?‘)

Ontbindende voorwaarden

Daarnaast kan je de ontbindende voorwaarden bespreken met een aankoopmakelaar. In een oververhitte markt moet je die vaak laten vallen. Maar in een kalmere markt zijn dergelijke voorwaarden meestal wel mogelijk — óf voor financiering, óf voor een bouwtechnische keuring.

5. Financiële mogelijkheden: praat met een hypotheekadviseur

Het is altijd slim om zo snel mogelijk met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Deze bekijkt je financiële situatie en legt de gewenste lening naast jouw mogelijkheden. Zo krijg je in een vroeg stadium goede richtlijnen en tips. Kies bij voorkeur voor een hypotheekadviseur, die zelfstandig werkt. Deze is vaak meer betrokken en beter bereikbaar. Belangrijk, zeker nu de rente stijgt en je vaak snel moet schakelen!

Heb je je droomhuis gevonden en wil je een aankoopmakelaar inschakelen?

Neem gerust eens contact met ons op. We bespreken graag wat we voor jou kunnen betekenen bij het aankopen van een huis.