Hoe vind je een betrouwbare makelaar? [4 eigenschappen]

hoe-vind-je-een-betrouwbare-makelaar-4-eigenschappen

Heb je besloten om een huis te verkopen of kopen? Dan wil je natuurlijk werken met de beste, meest betrouwbare makelaar. Zo voorkom je immers een miskleun.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Bedenk maar eens wat er gebeurt als een verkoopmakelaar de woningwaarde verkeerd inschat. Voor je het weet, staat de woning te lang op de markt en vraagt iedereen zich af wat er mis mee is. En wat als je de verkoop moet afblazen omdat de taxatie niet rondkomt?

Ook bij woningaankopen kan het nodige misgaan. Een bod doen op een huis is namelijk erg moeilijk (lees ook onze blogpost ‘Hoeveel moet je overbieden op een huis?’). Het is essentieel dat je aankoopmakelaar over de juiste onderhandelvaardigheden beschikt. En over het juiste netwerk. Want wie vertrouwen geniet onder collega’s, beschikt tijdig over de juiste informatie. Kortom, betrouwbaarheid heeft veel te maken met deskundigheid en ervaring!

Meerdere makelaars, één keuze: hoe kies je een goede makelaar die toegevoegde waarde biedt?

De meeste makelaars bieden een lijstje met voordelen waarvan je zou profiteren als je ze inschakelt. Maar welke voordelen zijn écht waardevol? Als je wilt bepalen of je met een betrouwbare makelaar te maken hebt, houd dan in ieder geval de volgende aandachtspunten in het achterhoofd:

  • Up-to-date vastgoedkennis
    Het is cruciaal dat je makelaar goed weet wat er momenteel allemaal speelt in de vastgoedbranche. Het vergaren van kennis houdt niet op wanneer je je opleiding afrondt. Goede makelaars volgen de ontwikkelingen op de voet, of het nu om de rentestand of het puntentellingsysteem gaat. En ze adviseren je ook omtrent de hypotheekaanvraag. Ben je bijvoorbeeld tussen de 18 en 35 jaar, dan houdt een goede makelaar rekening met de startersvrijstelling. In 2023 heb je hier recht op als de woningwaarde niet hoger is dan 440.000 euro. Stel, je droomwoning kost 443.000 euro, dan kan een deskundige makelaar misschien een constructie regelen waarbij je 440.000 euro voor het huis betaalt en 3.000 voor de laminaatvloer (de verkoper verkoopt deze dan los aan je). Dan heb jij alsnog recht op de vrijstelling!
  • Eerlijkheid gedurende het hele traject
    Verschillende makelaars hanteren verschillende benaderingen. Maar het fundament van de aanpak moet áltijd eerlijkheid zijn. De beste makelaar raadt jou niet aan om ieder huis te kopen dat langskomt. Als jij bijvoorbeeld van plan bent om een woning te verhuren, zal een betrouwbare makelaar je vertellen hoe het nieuwe puntensysteem jouw plannen beïnvloedt. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je nu denkt 1.500 euro maandhuur voor een woning te kunnen krijgen, terwijl het toegestane bedrag per 2024 nog maar 800 euro is. Een goede makelaar wijst je hierop vóórdat je tot een koop overgaat.
  • Vermogen om de juiste vragen te stellen
    Iedereen mag zich makelaar noemen. Maar een betrouwbare makelaar onderscheidt zich van de massa door de juiste vragen te stellen. Wat zijn de juridische consequenties van een aankoop? Welke energiebesparende maatregelen kun je treffen? Heb je subsidiemogelijkheden? Ligt de woning in een gebied waar bodemverontreiniging een probleem is? Zijn er bouwplannen in de omgeving? Dit soort zaken wil je van tevoren weten, zodat je de juiste keuze kunt maken.

4 onmisbare eigenschappen van een betrouwbare makelaar

1. Deskundigheid

Goede makelaars weten van de hoed en de rand. Van belastingen tot taxaties: ze zijn van alle markten thuis en kennen de kleine letters.

2. Doorzettingsvermogen

Een betrouwbare makelaar zet zijn of haar tanden in de verkoop van je huidige woning of de zoektocht naar je nieuwe huis. En is daarom niet te beroerd om in de avonden of weekenden te handelen als dat nodig is. Binnen vastgoed gaat alles snel, dus je kunt de zaken niet op hun beloop laten!

3. Goede communicatieve vaardigheden

Houdt jouw makelaar je op de hoogte? Krijg je een terugkoppeling over alle verrichte handelingen? En verloopt de interactie soepel? Een goede makelaar zorgt dat jij de communicatie als erg prettig en duidelijk ervaart.

4. Onderhandelskills én een goede reputatie

Of je nu een woning wilt kopen of verkopen, je wilt dat jouw makelaar de beste prijs voor je bedingt. Hoe dat werkt? Ik geef je een voorbeeld uit mijn ‘aankooppraktijk’. Onlangs was een klant geïnteresseerd in een woning die al een jaar te koop stond. De prijs was tweemaal 50.000 euro gezakt. In totaal 1 ton, dus. Desondanks bood ik 30.000 euro onder die reeds lagere vraagprijs. De verkoopmakelaar verzocht om er ruim 7.000 euro bovenop te doen. Daar ging mijn koper mee akkoord. Andere aankoopmakelaars boden hogere bedragen, maar mijn klant kreeg de woning. Waarom? De verkopende partij wilde graag in zee gaan met een betrouwbare makelaar en wist dat ik met de juiste koper kwam!

Heb je verschillende makelaars vergeleken en wil je jóuw situatie nu bespreken?

Neem gerust contact met ons op. We leggen je graag onder het genot van een kop koffie uit waarom @WORK Makelaardij al 20+ jaar een solide partij met breed netwerk en topreviews is!

Andere relevante blogs