Hoeveel moet je overbieden op een huis?

overbieden op een huis
overbieden op een huis

Hoeveel moet je overbieden op een huis? 5 vragen en antwoorden 

Overbieden op een huis‘, in deze blogpost beantwoorden we 5 prangende vragen over of je wel of niet moet overbieden op een huis. Lees deze vooral even door voordat je gaat overbieden op een huis! 

Geschatte leestijd: 5 minuten

Heb je als woningzoekende het huis van je dromen gevonden? Dan is het belangrijk, dat je strategisch te werk gaat. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is de marktwaarde van een huis? En hoe breng je een goed bod uit waarmee de verkoper akkoord zal gaan? Je weet dat een huis meestal niet voor de vraagprijs wordt verkocht. Maar overbieden op huizen is een vak apart. Hoe werkt dit precies? 

1. Hoeveel overbieden: wat moet je bieden boven de vraagprijs? 

Vaak hoor je, dat je 15-20 procent boven de vraagprijs moet zitten om op de huidige woningmarkt een goede kans te maken. Klopt dat? Lang niet altijd. Als je op een (veel te) algemene vuistregel afgaat, betaal je gauw te veel. Hoeveel je moet overbieden om een huis te krijgen, hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk aan de taxatie waarde van de woning en de vraag. Het is dus erg belangrijk, dat je van tevoren zicht hebt op zulke zaken.

2. Hoe wordt een vraagprijs bepaald? 

Verkoopmakelaars proberen altijd een zo hoog mogelijke vraagprijs te realiseren. Daarbij proberen ze wel de juiste balans te vinden: gaan ze té hoog zitten, dan doen weinig of geen mensen een bod. Een te lage vraagprijs is ook niet goed, want dat komen er vaak zoveel aanvragen binnen dat makelaars een maximumaantal geïnteresseerden laten komen. Maar daartussen zit lang niet altijd de beste koper. 

Goede aankoopmakelaar

Werk je als woningzoekende met een goede aankoopmakelaar, dan kan deze overigens wel slim inspelen op zo’n situatie. Hij of zij zet zijn netwerk in om jou een bezichtiging te bezorgen. Omdat er niet zoveel mensen worden uitgenodigd, heb je veel meer kans om de woning daadwerkelijk te krijgen! 

3. Een bod uitbrengen: hoe doe je dat? 

Allereerst is het belangrijk om een berekening van de waarde te maken. Een makelaar die plaatselijk heel bekend is (bijvoorbeeld een ervaren makelaar in Rotterdam), laat je weten hoeveel je precies moet overbieden als je een huis wilt kopen in Rotterdam én bekijkt bouwkundige en juridische zaken. Moet je funderingsproblematiek verwachten? Is er sprake van bodemverontreiniging? Heeft de VvE onlangs een besluit genomen waarvan je op de hoogte moet zijn? Een bouwkundig opgeleid makelaar zoekt de antwoorden op dit soort vragen en bespreekt de voorwaarden met je. Op die manier wordt het gemakkelijker om een bod op maat uit te brengen.  

Taxatie waarde huis

Voor de taxatiewaarde kan je nog steeds een hypotheek aanvragen. Houd er wel rekening mee, dat je een forse boete (10 procent van de koopsom) moet betalen als je de hypotheek niet rond krijgt. Kopers die hoger dan de vraagprijs bieden zonder financiering, leggen het risico bij zichzelf. Waarom je dit zou doen? Als je wacht, zijn anderen je waarschijnlijk voor en krijg je het huis niet. Het is dus cruciaal dat je hierover spart met je hypotheekadviseur. 

4. Hoeveel wordt er overboden? 

Zoals we eerder schreven, hangt dit af van diverse factoren, waaronder de regio, de periode en het aantal potentiële kandidaten. Maar om je een idee te geven, beschrijven we een voorbeeld. Stel, de vraagprijs van een woning is 239.000 euro en er zijn 130 aanvragen. Je neemt een goede aankoopmakelaar in de arm, waardoor jij tot de 30 mensen behoort die worden uitgenodigd om een kijkje te nemen. Je makelaar vertelt vervolgens dat de taxatiewaarde 310.000 euro is. De taxatie waarde is gebaseerd op een vergelijking van soortgelijke woningen die in hetzelfde postcodegebied zijn verkocht. Je wilt wat hoger gaan zitten, dus in zo’n geval zou 315.000 euro bijvoorbeeld een goed bod zijn. 

5. Hoe zit het met de financiering? 

Veel hypotheekadviseurs en makelaars vertellen je dat overbieden alléén kan als je voldoende spaargeld hebt om het bedrag te betalen, dat je hebt overboden. Dat is niet waar! Het is namelijk mee te financieren, mits de waarde boven de vraagprijs ligt. Hoe? Je mag de waarde lenen. Om hoeveel het gaat, verschilt per woning. Maar kan je zo’n 10.000 euro aan eigen geld betalen voor het overboden bedrag (los van de kosten koper), dan kom je er met een goede aankoopmakelaar vaak wel uit. 

Overbieden op een huis – conclusie

Bedenk, dat overbieden op een huis niet alles is. Als jij degene bent die het verst boven de vraagprijs zit, kan het toch voorkomen dat het huis naar iemand anders gaat. Hoe dat komt? Vertrouwen is essentieel in de huidige huizenmarkt. Als je aankoopmakelaar een stevig netwerk en een uitstekende reputatie heeft, kan deze de deal vaak voor je sluiten. Zelfs als je bod lager ligt dan dat van een andere potentiële koper. Wie een huis wil kopen en op slimme wijze wil overbieden, doet er dus verstandig aan om met een steengoede aankoopmakelaar te werken! Wil je de mogelijkheden in Rotterdam of Den Haag eens verkennen? Neem gerust contact met ons op om een realistisch bod te doen op een huis als je een huis wilt kopen in Rotterdam.

Andere relevante blogs