Bieden onder voorbehoud: hoe werkt dat? 3 aandachtspunten

work-makrlaardij-Bieden onder voorbehoud

Wanneer je op zoek gaat naar een woning, hoor je vroeg of laat de term ‘bieden onder voorbehoud’ vallen. Vaak gebeurt dit in de context van ontbindende voorwaarden. Deze zijn niet vanzelfsprekend, maar meestal zijn ze wel noodzakelijk voor jou als koper. Ze bieden je namelijk bescherming. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat bieden onder voorbehoud precies betekent. In deze blogpost leggen we het uit aan de hand van 3 aandachtspunten!

Ontbindende voorwaarden: wat moet je je daarbij voorstellen?

Wil je graag snel een bod uitbrengen op je droomhuis? Doe dit niet zonder meer (ook niet als een verkopend makelaar je onder druk zet, bijvoorbeeld omdat er een andere koper in het spel is)! Doorgaans is het cruciaal dat je ontbindende voorwaarden opneemt, zoals een voorbehoud van financiering. Je moet hierover overeenstemming bereiken voordat je je handtekening onder het koopcontract zet.

Een ontbindende voorwaarde is een goed gedefinieerde omstandigheid waaronder je van het contract mag afzien. Vaak heeft deze betrekking op de financiering óf de bouwkundige staat van de woning.

1. Het belang van ‘voorbehoud van financiering’

Omdat financiering belangrijk is voor de meeste kopers, wordt een koopcontract vaak afgesloten onder voorbehoud van financiering.

Wanneer je een bod uitbrengt, doe je dit vaak op basis van een geschat budget. Dit kan bestaan uit de hypotheek die je wilt afsluiten, de verwachte overwaarde van je huidige woning en eventueel spaargeld of persoonlijke leningen. Maar een schatting is geen feit. Het komt weleens voor dat je de gewenste hypotheek toch niet (volledig) krijgt. Of dat je je huidige woning uiteindelijk voor een lager bedrag verkoopt. In zulke gevallen kun je de nieuwe woning misschien toch niet betalen.

Als je een financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in het koopcontract, kun je aantonen dat je de financiering toch niet bij elkaar krijgt. In dat geval mag je van het contract afzien zónder de gebruikelijke boete van 10% van de koopsom te betalen.

2. De bouwkundige keuring en het kostenplaatje

Hoe mooi een woning er ook uitziet, vaak kan je niet direct beoordelen hoe alles er ‘onder de motorkap’ uitziet. In welke conditie verkeren de fundering en de kozijnen? Is de cv-ketel binnenkort aan vernieuwing toe? Moet je rekening houden met schilderwerk? Zijn er voldoende groepen in de woning aanwezig? Heb je (letterlijk) een stevig dak boven je hoofd?

Om dit soort vragen te beantwoorden, kun je een bouwkundig gecertificeerde aankoopmakelaar in de arm nemen. Deze geeft je een onderbouwd advies, waardoor je soms geen bouwtechnische keuring nodig hebt. Dat is handig als je snel moet handelen, bijvoorbeeld omdat er kapers op de kust zijn. (Lees ook onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)

Afhankelijk van de staat van de woning kán de makelaar je adviseren om wel een keuring te laten uitvoeren. Wil je wel alvast het koopcontract afsluiten? Dan onderhandelt de makelaar over een bouwkundig voorbehoud. In dat geval wordt er vaak een maximumbedrag aan benodigde werkzaamheden bepaald. Wijst de keuring uit dat je deze moet overschrijden, dan mag je het contract ontbinden. Je moet de keuring overigens wel vóór een bepaalde datum (die je samen vastlegt) laten uitvoeren.

3. Voorlopig koopcontract en de wettelijke bedenktijd

Is je bod geaccepteerd? Dan sluit je een voorlopig koopcontract. Deze term is echter misleidend, want een dergelijk contract is in principe bindend. Er is ook geen alternatieve versie, zoals een ‘permanent koopcontract’.

Waarom wordt het woord ‘voorlopig’ dan gebruikt? Dit betekent simpelweg dat je het contract onder bepaalde omstandigheden nog ongedaan kunt maken. Deze heb je omschreven in de ontbindende voorwaarden.

Daarnaast heb je wettelijk gezien drie dagen bedenktijd. Deze begint op de dag nadat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte óf een kopie daarvan overhandigd krijgt. Koper en verkoper mogen samen een langere bedenktijd afspreken, maar het is niet mogelijk om een kortere termijn vast te leggen. Binnen de bedenktijd kan je als koper afzien van de woningaankoop. Doe je dit niet en vormen de ontbindende voorwaarden ook geen obstakel meer, dan vindt de overdracht plaats bij de notaris op de afgesproken opleveringsdatum.

Droomhuis gevonden in Rotterdam of Den Haag? Pak het goed aan!

Wil jij graag een woning kopen in Rotterdam of Den Haag? En wil je een bod doen op een huis dat gunstig én realistisch is? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken.