7 valkuilen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar

aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis in Rotterdam komt ontzettend veel kijken. Daarom gaat u niet over één nacht ijs. Heeft u uw droomhuis gevonden, dan is er werk aan de winkel. U moet veel zaken uitzoeken en een stortvloed aan informatie verwerken. En natuurlijk staat u voor een grote beslissing: wel of geen bod uitbrengen.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wel of geen aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan u uitstekend begeleiden gedurende het hele koopproces. Maar misschien bent er nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van een professional. Is het niet mogelijk om deze weg als koper alleen te bewandelen? Mocht u deze enorme onderneming serieus overwegen, houd dan in ieder geval de volgende zeven valkuilen in het achterhoofd!

1. De bezichtiging niet goed voorbereiden of benutten

Heeft u een huis gevonden, dat u aanspreekt? Dan plant u een bezichtiging in om uw potentiële nieuwe thuisbasis eens goed onder de loep te nemen. Eén probleem: meestal staat u na zo’n 30 minuten alweer buiten. Gaat u een huis bezichtigen, dan moet u dus goed voorbereid zijn. Schrijf op wat jouw eisen zijn en welke informatie u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te nemen. Zo komt u goed beslagen ten ijs. We maakten een checklist om u goed voor te bereiden op het bezichtigen.

2. Omgevingsfactoren negeren

Stel, u stapt een huis binnen en u bent op slag verkocht. Tijdens de rondleiding raakt u nóg enthousiaster. U wilt het liefst meteen een hypotheek regelen. Toch is het slim om dat nog even niet te doen. Een huis is namelijk méér dan de binnenkant. Verken daarom rustig de omgeving (het liefst al voordat u naar de bezichtiging gaat). Let daarbij op zaken als bereikbaarheid (auto en openbaar vervoer), sfeer en veiligheid.

3. Te veel water bij de wijn doen

Het komt niet vaak voor, dat u élk punt op uw eisenlijst kunt afvinken wanneer u een bestaand huis koopt. Het is prima om hier een beetje flexibel in te zijn. Maar bedenk van tevoren goed welke elementen niet onderhandelbaar zijn voor u. Zo voorkomt u de grootste miskoop van uw leven!

4. De bouwkundige keuring met een korrel zout nemen

Soms is er haast geboden bij het uitbrengen van een bod, bijvoorbeeld wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. In zulke gevallen heeft u geen tijd voor een bouwkundige keuring. Maar als u deze zomaar overslaat, kunt u weleens voor onaangename verrassingen komen te staan. Een huis kan immers verborgen gebreken hebben. En is uw bod geaccepteerd, dan moet u dit soort zaken op de koop toenemen.

Werkt u met een bouwkundig gecertificeerde aankoopmakelaar, dan kan deze de staat van de woning beoordelen en een onderbouwd advies geven. In sommige gevallen zal de makelaar u adviseren om een officiële bouwtechnische keuring te laten uitvoeren, omdat u daarmee sterker kan onderhandelen. Vooral bij oudere woningen is dit soms nuttig.

5. Slechts onderhandelen

Hoeveel moet u overbieden op een huis? Moet u eigenlijk wel zoveel bieden? Zo niet, hoeveel kan u onder de vraagprijs bieden om toch een reële kans te maken?Onderhandelen is een vak. U moet heel veel factoren tegen elkaar afwegen om tot een goed bod te komen. U wilt bijvoorbeeld weten wat een huis waard is en hoeveel kans u maakt. Ook dient u rekening te houden met budgettaire zaken. U moet uw maximale hypotheek berekenen, bijkomende kosten meenemen en u over ontbindende voorwaarden buigen. Zeer overweldigend! Laat u daarom goed adviseren (bij voorkeur door een expert) en houd het hoofd koel.

6. Geen of te weinig vragen stellen

Als u op huizenjacht gaat, geldt: ‘Wie vraagt, wordt niet overgeslagen.’ Schroom niet om de verkoopmakelaar al tijdens een oriënterend gesprek het hemd van het lijf te vragen. Krijgt u onvoldoende antwoord, dan moet u zelf nader onderzoek verrichten — bijvoorbeeld omtrent vergunningen bij de gemeente of de staat van het huis (zie ook valkuil #4 hierboven). Daarnaast kunt u met buren praten over zaken die spelen. Ga alleen over tot zaken als een bod uitbrengen en een hypotheek afsluiten als u een goed gevoel heeft over álles: de woning zelf, de verkoper, de omgeving en de buren. Al uw vragen moeten beantwoord zijn!

7. Akkoord gaan met een koopcontract zonder ontbindende voorwaarden

Op basis van ontbindende voorwaarden in een koopcontract kunt u de overeenkomst kosteloos ontbinden, als u met bepaalde onvoorziene omstandigheden te maken krijgt. Een belangrijke ontbindende voorwaarde is een ‘voorbehoud van financiering’, waarmee u van de koop kunt afzien indien een hypotheek afsluiten tóch niet lukt. Maar niet elke verkoper wil ontbindende voorwaarden opnemen. Toch kunt u als koper liever voet bij stuk houden. Want in menig voorlopig koopcontract staat, dat u een boete van 10% van de koopsom moet betalen als u in gebreke blijft (bijvoorbeeld omdat u de hypotheek niet rond krijgt). Op een bedrag van 300.000 euro is dat 30.000 euro!

Van woning bezichtigen tot (voorlopig) koopcontract tekenen: doorloopt u het proces tóch liever met een aankoopmakelaar?

Wilt u een bod doen op een huis waarmee u écht kans maakt, maar dat ook zo gunstig mogelijk is voor u? Wilt u een huis kopen als starter? Of is dit niet uw eerste woningaankoop, maar krijgt u graag professionele begeleiding om de valkuilen niet in uw eentje te hoeven omzeilen?

Huis kopen in Rotterdam of Den Haag

En wilt u een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? Neem dan eens contact met ons op. Wij zetten ons 20+ jaar ervaring én ons stevige netwerk in de regio graag in om u te helpen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op om uw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Andere relevante blogs