7 valkuilen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar: zó herken (en vermijd) je ze!

workmakelaardij-7-valkuilen

Bij het kopen van een huis komt ontzettend veel kijken. Daarom ga je niet over één nacht ijs. Heb je je droomhuis gevonden, dan is er werk aan de winkel. Je moet veel zaken uitzoeken en een stortvloed aan informatie verwerken. En natuurlijk sta je voor een grote beslissing: wel of geen bod uitbrengen.

Een aankoopmakelaar kan je uitstekend begeleiden gedurende het hele koopproces. Maar misschien ben je nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van een professional. Is het niet mogelijk om deze weg als koper alleen te bewandelen? Mocht je deze enorme onderneming serieus overwegen, houd dan in ieder geval de volgende zeven valkuilen in het achterhoofd!

1. De bezichtiging niet goed voorbereiden of benutten

Heb je een huis gevonden dat jou aanspreekt? Dan plan je een bezichtiging in om je potentiële nieuwe thuisbasis eens goed onder de loep te nemen. Eén probleem: meestal sta je na zo’n 30 minuten alweer buiten.

Ga je een huis bezichtigen, dan moet je dus goed voorbereid zijn. Schrijf op wat jouw eisen zijn en welke informatie je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Zo kom je goed beslagen ten ijs.

2. Omgevingsfactoren negeren

Stel, je stapt een huis binnen en je bent op slag verkocht. Tijdens de rondleiding raak je nóg enthousiaster. Je wilt het liefst meteen een hypotheek regelen.

Toch is het slim om dat nog even niet te doen. Een huis is namelijk méér dan de binnenkant. Verken daarom rustig de omgeving (het liefst al voordat je naar de bezichtiging gaat). Let daarbij op zaken als bereikbaarheid (auto en openbaar vervoer), sfeer en veiligheid.

3. Te veel water bij de wijn doen

Het komt niet vaak voor dat je élk punt op je eisenlijst kunt afvinken wanneer je een bestaand huis koopt. Het is prima om hier een beetje flexibel in te zijn. Maar bedenk van tevoren goed welke elementen niet onderhandelbaar zijn voor jou. Zo voorkom je de grootste miskoop van je leven!

4. De bouwkundige keuring met een korrel zout nemen

Soms is er haast geboden bij het uitbrengen van een bod, bijvoorbeeld wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. In zulke gevallen heb je geen tijd voor een bouwkundige keuring.

Maar als je deze zomaar overslaat, kun je weleens voor onaangename verrassingen komen te staan. Een huis kan immers verborgen gebreken hebben. En is je bod geaccepteerd, dan moet je dit soort zaken op de koop toenemen.

Werk je met een bouwkundig gecertificeerde aankoopmakelaar, dan kan deze de staat van de woning beoordelen en een onderbouwd advies geven. In sommige gevallen zal de makelaar je adviseren om een officiële bouwtechnische keuring te laten uitvoeren omdat je daarmee sterker kan onderhandelen (vooral bij oudere woningen is dit soms nuttig).

5. Slechts onderhandelen

Hoeveel moet je overbieden op een huis? Móet je eigenlijk wel zoveel bieden? Zo niet, hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden om toch een reëele kans te maken?

Onderhandelen is een vak. Je moet heel veel factoren tegen elkaar afwegen om tot een goed bod te komen. Je wilt bijvoorbeeld weten wat een huis waard is en hoeveel kans jij maakt. Ook dien je rekening te houden met budgettaire zaken: je moet je maximale hypotheek berekenen, bijkomende kosten meenemen en je over ontbindende voorwaarden buigen. Zeer overweldigend! Laat je daarom goed adviseren (bij voorkeur door een expert) en houd het hoofd koel.

6. Geen of te weinig vragen stellen

Als je op huizenjacht gaat, geldt: ‘Wie vraagt, wordt níet overgeslagen.’ Schroom niet om de verkoopmakelaar al tijdens een oriënterend gesprek het hemd van het lijf te vragen. Krijg je onvoldoende antwoord, dan moet je zelf nader onderzoek verrichten — bijvoorbeeld omtrent vergunningen bij de gemeente of de staat van het huis (zie ook valkuil #4 hierboven). Daarnaast kun je met buren praten over zaken die spelen. Ga alleen over tot zaken als een bod uitbrengen en een hypotheek afsluiten als je een goed gevoel hebt over álles: de woning zelf, de verkoper, de omgeving en de buren. Al je vragen moeten beantwoord zijn!

7. Akkoord gaan met een koopcontract zonder ontbindende voorwaarden

Op basis van ontbindende voorwaarden in een koopcontract kun je de overeenkomst kosteloos ontbinden als je met bepaalde onvoorziene omstandigheden te maken krijgt. Een belangrijke ontbindende voorwaarde is een ‘voorbehoud van financiering’, waarmee je van de koop kunt afzien indien een hypotheek afsluiten tóch niet lukt.

Maar niet elke verkoper wil ontbindende voorwaarden opnemen. Toch kun je als koper liever voet bij stuk houden. Want in menig voorlopig koopcontract staat dat je een boete van 10% van de koopsom moet betalen als je in gebreke blijft (bijvoorbeeld omdat je de hypotheek niet rond krijgt). Op een bedrag van 300.000 euro is dat 30.000 euro!

Van woning bezichtigen tot (voorlopig) koopcontract tekenen: doorloop je het proces tóch liever met een aankoopmakelaar?

Wil je een bod doen op een huis waarmee je écht kans maakt, maar dat ook zo gunstig mogelijk is voor jou? Wil je een huis kopen als starter? Of is dit niet je eerste woningaankoop, maar krijg je graag professionele begeleiding om de valkuilen niet in je eentje te hoeven omzeilen?

En wil je een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? Neem dan eens contact met ons op. Wij zetten ons 20+ jaar ervaring én ons stevige netwerk in de regio graag in om je te helpen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.