Huis kopen in Rotterdam: mini-gids voor de woningzoeker

huis kopen in Rotterdam

Huis kopen in Rotterdam – Korte inleiding

De 010-regio spreekt je aan en daarom wil jij een huis kopen in Rotterdam. Misschien is wonen in het centrum van de stad je enige voorwaarde en maakt het type woning je minder uit. Maar wellicht zoek je een zeer specifieke woning, zoals een dubbel benedenhuis met een x-aantal slaapkamers. In zo’n geval ben je vooral geïnteresseerd in het vinden van het meest complete aanbod koopwoningen in Rotterdam. Maar hoe ga je nu gericht op zoek naar jouw droomhuis? Wat zijn je mogelijkheden? En hoe zorg je dat een verkoopmakelaar jouw ideale woning in Rotterdam aan jou toewijst?

Lees deze mini-gids voor de woningzoeker in Rotterdam!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Koopwoning Rotterdam: wat is de status quo?

Is jouw budget wat lager en wil je daarom een huis kopen in Rotterdam voor minder dan 2 ton? Dan kijk je al gauw naar een appartement onder de Maas. Wil je meer besteden en hecht je veel waarde aan locatie, dan kan de situatie er prijstechnisch gunstig voor je uitzien. Juist in deze roerige tijden, waarin je de term ‘inflatie’ overal om je heen hoort vallen en de wereld vol onzekerheden zit. Ook in Rotterdam zijn de gevolgen hiervan merkbaar. De rente stijgt en het aantal bezichtigingen neemt ietwat af, vooral waar het de duurdere woningen betreft. Voor de woningzoeker, die in dit segment zoekt, biedt dat perspectief. Want wanneer een huis langer dan twee weken te koop staat, gaat de vraagprijs doorgaans omlaag. Een beetje geduld kan je nu dus erg ver brengen.

Een koopwoning in Rotterdam bezichtigen: hoe gaat dat in zijn werk?

Koopwoningen in Rotterdam zijn er in alle soorten en maten. Heb je een woning gevonden, die jou in theorie aanspreekt? Oftewel, sluiten de woonoppervlakte, het aantal kamers en de locatie aan op jouw wensen? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Het is raadzaam om deze breed in te steken. Wat we hiermee bedoelen? Even rondlopen door de woning tijdens een kijkavond is onvoldoende om een beslissing te nemen. Rijd vooraf ook even door de buurt om te kijken of je je hier prettig en veilig voelt. Is de woning vóór 1980 gebouwd, ga dan goed na hoe groot het risico op funderingsproblematiek is. Als hiervan sprake is, is het namelijk mogelijk dat je 1.500 – 2.000 euro per vierkante meter moet betalen. (Lees voor een uitgebreider advies onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)

Thuis voelen

Ga tijdens de bezichtiging even op de bank zitten om te voelen of het huis bij je past. Je zoekt een plek waar je voor langere tijd wilt wonen, dus het is belangrijk om te kijken of je je hier echt thuis voelt. Informeer ook naar praktische zaken. Is de Vereniging van Eigenaren bijvoorbeeld gezond? Spaart deze dusdanig dat de hypotheekverstrekker met je in zee wil gaan? Welke vergunningen heb je nodig? Is er geen sprake van lood? In de bezichtigingsfase moet je snel antwoord krijgen op dergelijke vragen, omdat je bij interesse meestal vlug moet handelen. Het is dan ook geen overbodige luxe om te werken met een goede aankoopmakelaar in Rotterdam, die jarenlange ervaring en een stevig netwerk in de regio heeft.

Wegwijs worden in het Rotterdamse woningaanbod: 4 praktische tips

Bij @WORK Makelaardij hebben we 20+ jaar ervaring als makelaars in Rotterdam. Daardoor hebben we een berg aan kennis. Graag delen we vier praktische tips die de woningzoeker in Rotterdam goed kan gebruiken!

1. Wees eerder op de hoogte dan de massa

Funda is een goed startpunt, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome (of, in dit geval, Rotterdam) leiden. Wij adviseren onze klanten altijd om zich bij bepaalde platforms in te schrijven waar woningen 1-2 dagen eerder worden geplaatst. Daarnaast is het raadzaam om diverse grote makelaars nauwlettend te volgen op sociale media. Sommige partijen delen hun aanbod namelijk exclusief via deze weg.

2. Vergeet de corporaties niet

Corporaties hanteren vaak wat lagere prijzen omdat zij voormalige huurwoningen verkopen. Bovendien is ( veel) overbieden hier minder vaak nodig. Ons advies: schrijf je in bij een corporatie. Als je via deze weg een huis vindt, moet je weliswaar verbouwen, maar dat kun je meefinancieren.

3. Overweeg een woning op niet-afgekochte erfpacht

Kies je voor deze optie, dan betaal je per maand of kwartaal een huurbedrag om de grond te mogen gebruiken. Misschien is dit geen constructie, die je direct associeert met koopwoningen. Het is wel een meer voordelige manier om aan een woning komen.

4. Werk met een aankoopmakelaar die Rotterdam door en door kent

Wat is het nieuwste aanbod qua koopwoningen in Rotterdam? Is het appartement van je dromen écht zo geweldig als je denkt? Moet je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Hoe is het om te wonen in de wijk waarin de woning staat? Een goede makelaar met kennis van de stad Rotterdam beantwoordt al je vragen en begeleidt jou in je zoektocht van a tot z. Een bod doen op een huis wordt zo een stuk gemakkelijker. En de kans dat je snel de woning vindt, die je zoekt — zónder zorgen — is vele malen groter! Meer weten? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken.

Interessante blogs