10-stappenplan huis verkopen

huis verkopen stappenplan
huis verkopen stappenplan

Stappenplan huis verkopen: in 10 gecoördineerde stappen naar een sleuteloverdracht

Je huis verkopen doe je niet één-twee-drie. Van het presenteren van je woning tot het onderhandelen over de beste prijs: als je een woning verkoopt, moet je aan heel wat zaken denken. Daarom heeft onze ervaren verkoopmakelaar Wil Jansen een handig ’10-stappenplan huis verkopen’ voor je samengesteld. Op basis van meer dan twee decennia ervaring in het vak, legt hij uit, waar je allemaal aan moet denken bij het verkopen van je huidige woning.

1. Van lekkende kraan tot klemmende deur: fix achterstallig onderhoud

Lekt de kraan in de keuken? Bladdert de verf van de huiskamermuren af? Klemt de badkamerdeur? Repareer dit soort zaken, voordat je je woning te koop zet. Huur een expert in of reserveer een dagje om te doe-het-zelven. Dit kost je relatief weinig en het kan je veel opleveren!

2. Maak je huis verkoopklaar voor de potentiële koper

Potentiële kopers moeten je woning zó mooi vinden, dat zij er een nieuwe hypotheek voor willen afsluiten. Besteed daarom de nodige aandacht aan het interieur. Een nieuw vloerkleed in de woonkamer, een vers bosje bloemen op tafel of een fruitschaal in de eetkamer doet soms wonderen. Zorg ook, dat je mand vol wasgoed níet in huis staat tijdens bezichtigingen. Leg zulke spullen in je auto, zodat ze geen storend effect hebben!

3. Bepaal de juiste vraagprijs

Bij de verkoop van je huis wil je een realistische vraagprijs bepalen. De vraag is: zet je lager in om goede overbiedingen te krijgen of kies je voor een hogere prijs om alleen serieuze potentiële kopers aan te trekken? Het is verstandig om dit met een professionele verkoopmakelaar te bespreken, omdat je diverse factoren moet meenemen als je de beste strategie wilt voeren.

4. Maak een presentatie van je woning

De ene foto is de andere niet. Controleer de ruimte kritisch voordat je aan het kieken slaat. Hoewel je je interieur reeds hebt opgeknapt, wil je voor een foto bijvoorbeeld ook de afstandsbediening uit het zicht hebben. Als je het belangrijk vindt om je advertentie hoog te laten ranken in Google, is het slim om tevens 360-graden-foto’s te maken. Met een restyle-foto laat je de potentiële koper zien welke mogelijkheden het huis biedt als hij of zij de aankoop doet en gaat verhuizen. Zorg ook voor een video die mensen helpt om ‘virtueel door je huis te lopen’. Stel daarnaast een aantrekkelijke omschrijving op die direct de interesse van de juiste mensen wekt.

5. Stel een definitief energielabel vast

Het vaststellen van het definitieve energielabel is verplicht. Voordat je op Funda adverteert, moet je een inspecteur laten langskomen die het label vaststelt. Enkele belangrijke tips:

  • Heb je isolatie aangebracht, bewaar de bonnen dan goed. Anders tellen zulke maatregelen niet mee!
  • Isoleer je dak. Daar zit 15% subsidie op — en doe je het niet, dan verlies je 30% van de warmte via het dak.
  • Laat een plan opstellen waarin staat welke verbeteringen de koper kan aanbrengen om het energielabel omhoog te brengen. Zo hoef jij de verbeteringen zelf niet door te voeren, maar heeft de koper handige richtlijnen in handen.

6. Trek potentiële kopers aan

Het is belangrijk om optimaal te adverteren, zodat je het meeste uit je bezichtigingen kunt halen. Nu kán je allerlei wegen zoeken die naar Rome leiden, maar vaak is een slimme advertentiestrategie op Funda — met behulp van een ervaren makelaar — voldoende. Wij maken voor onze klanten ook een woningwebsite: een soort digitaal visitekaartje waar potentiële kopers de informatie omtrent je woning kunnen bekijken. In onze ervaring is deze aanpak succesvol!

7. Kandidaat-koper geïnteresseerd? Tijd om te onderhandelen!

Zelf onderhandelen over je woning? Dat moeten zelfs professionele verkoopmakelaars niet doen wanneer zij hun eigen huis verkopen. Er komen te veel emoties bij kijken. Schakel voor de verkoop van je huis dus een tussenpersoon in: een goede makelaar. Deze kan mensen lezen en onderhandelingen voeren, waardoor je het meeste uit de deal haalt!

8. Stel een (voorlopig) koopcontract op

Een voorlopig koopcontract is eigenlijk behoorlijk bindend! Het wordt ‘voorlopig’ genoemd omdat je bij de notaris nogmaals een definitieve koopovereenkomst sluit. En er staan ontbindende voorwaarden in. Als de koper geen hypotheek kan krijgen binnen een bepaalde periode, dan ontbind je het contract. En soms kan je ook laten opnemen dat de uitslag van een bouwtechnische keuring een reden voor ontbinding mag zijn.

9. Rond de eindinspectie af

De wettelijke bedenktijd is verstreken, de periode van ontbindende voorwaarden is verlopen en de koper heeft officieel een hypotheek gekregen. Nu komt de koper nog één keer langs om te bekijken of je woning in dezelfde staat verkeert als op het moment van aankoop. Is er in de tussentijd iets stukgegaan? Dan dien je dat te repareren. Je moet de woning namelijk opleveren zoals je deze verkocht hebt. Doorloop je deze stap succesvol, dan mag de champagnefles alvast open. De verkoop is namelijk definitief!

10. Draag de sleutel over

Tijd voor een bezoek aan de notaris! Hier tekenen jij en koper de leveringsakte. Als verkoper mag je vervolgens vertrekken. De koper blijft nog even om de hypotheekakte te bespreken en tekenen. Maar jij hebt je woning nu officieel verkocht.

Een makelaar inschakelen zodat je het ‘stappenplan huis verkopen’ niet alleen hoeft te doorlopen?

Op basis van jarenlange ervaring en diepgaande expertise heeft @WORK Makelaardij een unieke werkwijze ontwikkeld. Wij hanteren een flexibele, klant-georiënteerde aanpak waarbij we nét een stapje verder gaan om het beste resultaat voor je te behalen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met je.

Interessante blogs