Waarom is een energielabel woning belangrijk?

energielabel woning, makelaar Rotterdam, aankoopmakelaar Rotterdam
energielabel woning, makelaar Rotterdam, aankoopmakelaar Rotterdam

Energielabel woning

Een energielabel voor een woning in Nederland is een certificering, die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie-onzuinig). Het energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder de isolatie van de woning, de gebruikte verwarmings- en koelsystemen, de aanwezigheid van zonnepanelen en het energieverbruik. Een energieadviseur komt de woning opnemen en beoordeelt deze factoren. Vervolgens wordt op basis van de bevindingen het energielabel toegekend.

Waarvoor is het energielabel woning bedoeld?

Het energielabel is bedoeld om bewoners en potentiële kopers of huurders inzicht te geven in de energieprestaties van een woning. Een energiezuinige woning kan lagere energiekosten met zich meebrengen en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Het stimuleert ook de vraag naar energiezuinige woningen op de vastgoedmarkt.

Nieuwe rekenmethode

Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van een nieuwe rekenmethode, waarbij ook de gebruiksoppervlakte en het bouwjaar van de woning worden meegenomen. Het nieuwe energielabel heeft een vereenvoudigde systematiek ten opzichte van het oude energielabel, dat werkte met letters (A++ tot en met G) en extra energieprestatie-index (EPI) berekeningen.

Geldigheid energielabel

Het energielabel is 10 jaar geldig en kan na afloop opnieuw worden aangevraagd. Het is belangrijk om te vermelden, dat het ontbreken van een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning kan leiden tot boetes.

Kan het energielabel de waarde van een woning verhogen?

Ja, het energielabel kan de waarde van een woning verhogen. Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van een woning. Potentiële kopers of huurders hechten steeds meer waarde aan energie-efficiënte woningen. Dit komt vanwege verschillende redenen, waaronder bijvoorbeeld kostenbesparing op energierekeningen en milieubewustzijn.

Energiekosten

Een woning met een gunstig energielabel, zoals label A of B, kan aantrekkelijker zijn voor kopers of huurders, omdat ze namelijk weten, dat ze minder geld zullen besteden aan energiekosten. Dit kan ook resulteren in lagere maandelijkse lasten. Dit is weer gunstig voor de financiële situatie van de bewoners. Bovendien kunnen energiezuinige woningen aantrekkelijker zijn op de lange termijn, omdat de energieprijzen waarschijnlijk zullen stijgen.

Subsidies

Daarnaast kunnen bepaalde landen of regio’s subsidies, belastingvoordelen of andere stimuleringsmaatregelen bieden voor energiezuinige woningen. Dit kan de waarde van een woning verhogen. Dit vanwege het feit, dat potentiële kopers of huurders worden gestimuleerd om te investeren in woningen met een beter energielabel.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel slechts een van de vele factoren is, die de waarde van een woning bepalen. Andere factoren, zoals locatie, grootte, staat van onderhoud, voorzieningen en marktvraag, spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een woning.

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type gebouw, de grootte van het gebouw en de gekozen methode om het energielabel te verkrijgen.

Voor woningen in Nederland was er voorheen een vereenvoudigde methode om online een energielabel aan te vragen tegen een kostprijs van enkele tientallen euro’s. Dit vereenvoudigde online systeem is echter per 1 januari 2021 vervangen door een uitgebreidere methode. Vanaf die datum moet een energieadviseur het label opstellen na een fysieke inspectie van de woning. Hierdoor zijn de kosten gestegen.

Kosten energielabel woning

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel voor een woning na een fysieke inspectie kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de 150 euro en 350 euro, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de woning. Deze kosten zijn inclusief de inspectie door de energieadviseur en de registratie van het energielabel in de officiële database.

Voor andere gebouwen, zoals utiliteitsgebouwen of bedrijfspanden, kunnen de kosten voor een energielabel hoger liggen vanwege de complexiteit en omvang van dergelijke gebouwen. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een erkende energieadviseur voor specifieke informatie over de kosten van een energielabel voor een specifiek gebouw.

Andere relevante blogs