Duurzame woning kopen: uitleg en tips van een ervaren makelaar

Rotterdam huis kopen

Woningkopers willen tegenwoordig een duurzame woning kopen. De energierekening gaat namelijk omhoog in het gemiddelde Nederlandse huishouden. Bovendien is er een groeiende bewustwording van de impact van ons energieverbruik op het milieu. Veel huidige eigenaren zijn daarnaast hard op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Efficiënt met energie

Energie-efficiëntie is dus voor steeds meer mensen een belangrijk punt. Als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar merk ik dat kopers vaker bereid zijn om meer te betalen voor een huis met een goed energielabel, omdat ze weten dat dit leidt tot een lagere energierekening en een beter milieu. Dat is een goede ontwikkeling. Maar het is ook belangrijk om te beseffen dat een goed energielabel niet zaligmakend is. Je moet méér energiebesparende maatregelen treffen om een huis duurzaam te maken. Welke zijn dit precies? En wanneer spreek je eigenlijk van een duurzame woning? Dat bespreek ik in deze blogpost!

Van zonne-energie tot centrale verwarming: wat is precies de definitie van een energiezuinig huis?

Ben je op zoek naar een huis dat alle ‘duurzaamheidshokjes’ afvinkt? Of wil je je huidige woning duurzaam maken om het aantrekkelijker te maken voor kopers? In beide gevallen wil je weten wat een duurzame woning precies is. Simpel gezegd: dit is een woning, die ontworpen en gebouwd is om zo min mogelijk energie te verbruiken. Daarvoor zijn verschillende maatregelen toegepast. Let in ieder geval op de volgende zaken:

  • Centrale verwarming
    Heb je gasverwarming, elektrische verwarming of warmtepompen? Dit maakt een groot verschil voor het duurzaamheidsgehalte van een huis. Een oudere cv-ketel kent in de regel bijvoorbeeld een hoger verbruik.
  • Isolatie
    Zijn de muren, de vloer en het dak van het huis geïsoleerd? Een goede isolatie voorkomt warmteverlies en verhoogt de energie-efficiëntie van de woning.
  • Zonnepanelen
    Gebruik je duurzame energie uit zonlicht? Met zonnepanelen kun je elektriciteit opwekken en water opwarmen.
  • Warmtepomp
    Wordt de woning verwarmd door een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht of grond gebruikt? Dit is heel efficiënt, want je maakt gebruik van gratis warmte uit de omgeving.
  • Vloerisolatie
    Is de vloer geïsoleerd om de warmte in huis vast te houden? Dit voorkomt warmteverlies.

Een deskundige makelaar kan je hier ook over adviseren. (Meer weten over het vinden van de juiste expert? In onze blogpost ‘Een goede aankoopmakelaar kiezen‘ lees je op welke punten je moet letten.)

Hoe zit het met energie labels?

Waarschijnlijk heb je wel gehoord van een voorlopig energielabel. Dit komt tot stand middels een inschatting op basis van zaken als bouwjaar, oppervlakte en type woning. Deze informatie is te vinden in het Kadaster. Sinds 1 januari 2022 is dat niet meer voldoende. Wil je je woning verkopen, dan moet je een energieadviseur een definitief energielabel laten opstellen. Deze adviseur komt bij je thuis om alle kenmerken van je huis op te nemen. Het uitgebreide definitieve energielabel geeft veel meer duidelijkheid omtrent de energiezuinigheid én mogelijke verbeterpunten van een woning. Het vermeldt bijvoorbeeld hoe het zit met de isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren. Daarnaast geeft het informatie omtrent het energieverbruik van de CV en mechanische ventilatie.

Energiebesparende maatregelen: wat kan je doen?

Is het slim om een duurzaam huis te kopen of een woning te verduurzamen? Vaak wel. Aanvankelijk betaal je wat meer — een duurzaam huis is vaak wat prijziger en als je maatregelen moet treffen, betaal je daarvoor. Maar ook zo’n verbouwing is zinvol. Want de investering verdient zichzelf op verschillende manieren terug. Je hebt lagere energiekosten, betaalt minder milieubelasting en verhoogt het comfort. Daarnaast stijgt de waarde van je woning (lees ook onze blogpost ‘Woningwaarde berekenen‘ om te begrijpen hoe je bepaalt wat een koopwoning waard is). En je draagt bij aan een groenere wereld. Als koper kun je bovendien onder gunstige voorwaarden financiering krijgen. Je mag namelijk extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

Een duurzame woning kopen: 4 handige tips

1. Bepaal je wensen en eisen

Bepaal wat je zoekt vóórdat je op huizenjacht gaat. Denk bijvoorbeeld na over de grootte van de woning, de locatie, de prijs en de duurzaamheidskenmerken.

2. Vraag naar duurzaamheidscertificaten

Wil je een duurzaam huis kopen? Dit herken je vaak aan een certificaat, zoals energielabel A of BREEAM. Zulke certificaten geven aan dat de woning aan bepaalde eisen voldoet op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.

3. Werk met een energiecoach

Veel gemeentes bieden de mogelijkheid om te werken met een energiecoach. Deze geeft je kosteloos advies over hoe je je huis energiezuiniger kunt maken. Dit kan ook heel nuttig zijn bij het vinden van de juiste duurzame woning.

4. Overweeg een verbouwing

Koop je een reguliere woning? Denk dan na over mogelijkheden om deze te verduurzamen. Zoals ik hierboven beschreef, kan dit je veel opleveren!

Verder lezen?

Wil je uitgebreider advies? Download nu onze gids voor woningzoekers die een duurzame woning willen kopen. Of neem contact met ons op om jouw woningwensen eens vrijblijvend te bespreken!