Een huis kopen in Spanje: hoe werkt dat? [10-stappenplan]

Huis kopen in Spanje, makelaar, aankoopmakelaar

Huis kopen Spanje – inleiding

Je droomt er al een tijd van: een huis kopen in Spanje. Misschien heb je een voorkeur voor een huis aan de Costa Blanca (zuid óf noord). Of je zoekt een appartement op loopafstand van het strand. Wat je specifieke wensen ook zijn, jij wilt graag de trotse eigenaar zijn van een woning in Spanje. Is deze droom te realiseren? En zo ja, hoe ga je dan te werk?

Is een huis in Spanje een goede investering?

De woningmarkt in Spanje zit in de lift. Voor een relatief lage prijs kun je vaak een mooie woning kopen in Spanje — en de kans op waardevermeerdering is reëel. Of je nu een appartement in het binnenland of een mooie villa aan het strand koopt, vaak verdient zo’n woning in dit populaire vakantieland zichzelf terug. Als je haar in het hoogseizoen verhuurt, heb je vaak acht weken lang een volle bezetting. Afhankelijk van je uitgavenpatroon heb je je jaarlijkse kosten er daarmee al uit. (Tip: lees onze blogpost over investeren in vastgoed.) Wil je gedeeltelijk zelf in het huis wonen, dan kun je dit buiten het hoogseizoen ook gewoon doen. Ook dan kun je van het weer genieten, want met 300 dagen zon in het zuiden heeft Spanje het beste klimaat van Europa. Wil je meer verdienen aan de verhuur? Naast toeristen zijn ook digital nomads potentiële huurders, zéker na de pandemie. Daarnaast zijn er fiscale voordelen: verblijf je niet langer dan drie maanden in het land, dan ben je geen resident, waardoor je niet belastbaar bent.

Navigeren door het aanbod van woningen: in 10 stappen van zoektocht naar aankoop

1. Stel je budget vast

Bekostig je de woning met eigen geld of heb je een hypotheek nodig? En wat zijn de bijkomende kosten? Van advocaatkosten tot inschrijving in het Spaanse kadaster: je moet aan veel zaken denken. Gemiddeld komt er 12 tot 14 procent van de koopsom bij. Maak dus een realistisch kostenplaatje op.

2. Bepaal de regio en het doel van de woning

De Costa Blanca, Alicante, Murcia: waar in Spanje wil je een villa of appartement kopen? En wat zijn de prijzen in de regio van jouw keuze? Hoeveel je investeert, hangt gedeeltelijk af van het doel van de woning. Wil je er zelf ook verblijven of ga je het enkel verhuren? Denk hier goed over na!

3. Zoek een woning mét een expert

Op eigen houtje een huis kopen in Spanje is meestal geen goed idee. Werk bij voorkeur met een betrouwbare, ervaren makelaar die Nederlands en Spaans spreekt. Het is handig als je een intake kan doen op het Nederlandse kantoor. De makelaar legt je wensen naast het aanbod dat momenteel te koop staat op de markt en maakt een initiële selectie voor je.

4. Stap op het vliegtuig

Tijdens een trip van twee à drie dagen kun je meerdere woningen bekijken. Een goede makelaar begeleid je hierbij. Is deze ook opgeleid als inspecteur, dan kan hij of zij tevens de bouwkundige staat beoordelen. Daarnaast verkennen jullie samen de regio.

5. Zorg dat je de woning krijgt

Heb je je droomwoning in Spanje gevonden? Dan wil je jezelf zo snel mogelijk ‘eigenaar’ kunnen noemen! Ook hier is de rol van de makelaar cruciaal. Bij bestaande bouw zijn onderhandelvaardigheden nodig. Maar bij nieuwbouw staat de koopsom vast. Dan is het belangrijk dat je makelaar weet hoe deze de woning voor je moet bemachtigen.

6. Zoek een betrouwbare advocaat

In Spanje heeft een advocaat een grote begeleidende rol in het kopen van vastgoed. Deze stelt eerst een reserveringscontract op. Wanneer je dit tekent, betaal je zo’n 2 à 3 procent van de koopsom, maar de projectontwikkelaar mag de woning dan nog aan iemand anders verkopen. Het is dus belangrijk dat je advocaat én je makelaar je hierover adviseren. Daarna vraagt de advocaat alle noodzakelijke en relevante documenten op bij de verkoper om deze te controleren en jou te behoeden voor een miskoop. Vervolgens adviseert de advocaat je over juridische aspecten en contractvoorwaarden.

7. Houd de bouw in de gaten

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Houd de bouw dan goed in de gaten, zodat je weet of alles volgens plan verloopt. Bespreek bijvoorbeeld of je makelaar af en toe langs kan gaan. Of wellicht biedt de makelaar de optie om een camera op het terrein te plaatsen, zodat je foto’s van de voortgang kunt zien.

8. Buig je over de oppervlakte en inrichting

Laat de woning goed inmeten, bij voorkeur volgens de NEN-norm. Dan weet je precies hoeveel vierkante meters je hebt. Bedenk daarna of je een interieurarchitect nodig hebt om te helpen bij het inrichten van de woning. Als je makelaar een groot netwerk heeft, kan deze je eventueel met een expert in contact brengen.

9. Teken de akte

Tijd voor nóg een reis naar Spanje! De officiële akte teken je namelijk op locatie bij de notaris. Deze bekijkt de geldigheid van de documenten, stelt de akte op en maakt de koop officieel. Een goede makelaar begeleid je bij dit belangrijke moment.

10. Zorg voor een goede eindinspectie bij oplevering

Bij oplevering van de woning is het belangrijk dat je makelaar samen met een bouwkundig inspecteur bekijkt of alles voldoet aan de afgesproken eisen. Is dat het geval, dan is het zover: je bezit een woning in Spanje!

Lijkt het je wel wat om een huis in Spanje te kopen?

Een huis kopen in het buitenland is een behoorlijke onderneming (. Wil je jouw mogelijkheden eens bespreken met een betrouwbare, professionele makelaar die jou helpt om de beste deal over de grenzen te sluiten? Neem gerust contact met ons op!

Interessante blogs