Investeren in vastgoed – 2 situaties en 2x advies

vastgoedmanagement

Begin met een goede voorbereiding als je wilt investeren in vastgoed

Onroerend goed aankopen, potentiële huurders vinden, passief inkomen genereren: het lijkt je wel wat! Misschien bezit je zelfs al een pand of twee. Maar van overheidswege komen er veranderingen aan die financiële gevolgen hebben. Daarom vraag je je nu af of je nog wel gaat investeren in een vakantiehuis of zakelijk vastgoed. Bij het antwoord ‘ja’ is de vraag hoeveel eigen inbreng daarvoor nodig is? In deze blogpost bespreken we de hamvraag omtrent beleggen in vastgoed van dit moment: hoe te investeren in vastgoed met weinig geld óf een ruimer budget?

Geschatte leestijd: 5 minuten

In vastgoed beleggen: nog steeds aantrekkelijk met wetswijziging en hogere rente?

Als Nederlands ingezetene moet je belasting betalen over vermogen. Dat weet je allang. Maar hoogstwaarschijnlijk voert de overheid binnenkort een wetswijziging door waarmee zij paal en perk stelt aan de maximale huur die je als woningeigenaar mag vragen. Voor sommigen betekent dit dat zij nog maar de helft van de huidige huur kunnen vragen.

Is geld investeren in vastgoed dan nog wel de moeite waard? Veel beleggers vinden van niet. Zij die momenteel onroerend goed bezitten in Nederland, zijn bezig hun panden te verkopen. Ze kijken naar andere opties. Je kunt bijvoorbeeld investeren in zakelijk vastgoed, zoals winkels. Recreatief vastgoed kopen is ook een optie, maar hier zitten diverse haken en ogen aan. De vraag is: wat doe je dán?

Maandelijkse inkomsten genereren met passief inkomen: kan dat nog?

Je wilt investeren in vastgoed omdat een passief inkomen je aanspreekt. Maar waar je vroeger misschien een huis kon verhuren voor 2.000 euro per maand netto, kun je nu misschien nog maar 1.000 euro per maand vragen. En dat houd je níet netto over, want daar moet je nog belasting over betalen.

Hypotheekrente

Dan hebben we het nog niet eens over de hypotheekrente, die ook flink is gestegen. Een kort rekenvoorbeeld laat de mogelijke impact hiervan zien. Stel, je hypotheek bedraagt 1 ton. Ooit was de rente 3 procent. Maar nu moet je herfinancieren omdat je rentevaste periode afloopt. Wat blijkt? De rente is inmiddels ruim 7 procent. Een significant verschil, zeker als je huurinkomsten ook nog eens gehalveerd worden. Hoe investeren in vastgoed? Ons advies: kijk eens naar de mogelijkheden in het buitenland. Daar kan het rendement hoog zijn. En de waardestijging is ook niet verkeerd! Kies je voor een vakantiehuis, dan kan je er bovendien zelf nog een deel van het jaar vertoeven. Klinkt best goed, toch?

Situatie 1: Kun je in vastgoed investeren zonder veel eigen vermogen?

In vastgoed investeren zonder veel eigen inbreng: is dat mogelijk?

Praktisch gezien: ja. In vastgoed kun je beleggen door allerlei leningen af te sluiten. Of dat verstandig is, is een andere vraag.

Maar het klinkt toch goed, denk je misschien — een woning voor 3 ton aankopen en verbouwen om een waardestijging van 350.000 euro te realiseren? In theorie wel. Wat als de waarde echter met 15% zakt en jij onder water staat? Wat als je verkoopt en vervolgens met een restschuld zit? Dan ben je nog verder verwijderd van de financiële onafhankelijkheid waarnaar je streefde. Het lijkt misschien gemakkelijk: beleggen met een beperkt budget. Maar ons advies luidt: zorg dat je eerst een flink deel aan eigen vermogen hebt voordat je gaat investeren in vastgoed. Dan loop je minder risico en hoef je ook niet naar bouwvallen te zoeken waar je nog héél veel werk aan moet verrichten (met alle mogelijke gevolgen van dien).

Situatie 2: Wat als je vastgoed aankoopt met een ruimer budget?

Heb je eigen vermogen en wil je je geld investeren in onroerend goed? Dan liggen er enorme kansen in het buitenland. De aankoopsom is vaak lager en je kan meer huur vragen. Daardoor realiseer je een hoger rendement. Heb je een groter bedrag te besteden, dan is het soms gunstig om dit te spreiden over meerdere objecten in diverse landen. Dan moet je uiteraard wel op de juiste plekken aankopen. En daarvoor heb je de juiste kennis nodig.

Je wilt bijvoorbeeld uitzoeken of er al belastingverdragen met de betreffende landen zijn gesloten. Ook moet je weten of een object in goede staat verkeert en of je met betrouwbare partijen werkt. Als de ontwikkelaar een bevriende notaris, advocaat of bouwkundig inspecteur aanbeveelt, ga je eigenlijk uit van één persoon die je niet goed kent. Het is beter om te werken met een betrokken aankoopmakelaar op eigen bodem die een stevig internationaal netwerk, jarenlange ervaring en de juiste certificering(en) heeft. Zo’n expert neemt je alle research uit handen! Deze makelaar kan je ook wijzen op belangrijke culturele gebruiken die een deal in het buitenland kunnen maken of breken. Wist je bijvoorbeeld dat het in sommige landen respectloos is om een businesskaartje in je achterzak te stoppen?

Een pand aankopen in binnen- of buitenland?

Wij helpen je graag! @WORK Makelaardij geniet al jaren een uitstekende reputatie in Nederland. Maar wij zijn óók Certified International Property Specialist (CIPS): we zijn officieel gecertificeerd door de National Association of REALTORS®. Daarom hebben we de kennis, het netwerk en de tools die je nodig hebt om succesvol een (tweede) woning in het buitenland te kopen. Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden eens te bespreken.

Andere relevante blogs