Eerste huis kopen in het buitenland? Deze tips helpen je op weg!

huis in het buitenland, Rotterdam makelaar

Een eerste huis kopen in buitenland

Het is nogal een onderneming: je eerste huis kopen in het buitenland. Toch levert een buitenlandse woning vaak de nodige voordelen op. Pak je het goed aan, dan profiteer je van een lagere aankoopsom en hogere huuropbrengsten. Samengevat: je hebt meer rendement. Daarnaast is het in sommige landen makkelijker om huurders die zich misdragen, uit te zetten.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Natuurlijk is het ook leuk om een huis in het buitenland te hebben — een tweede woning waarnaar je enkele keren per jaar kunt uitwijken. Bovendien heb je in het buitenland niet altijd te maken met de WOZ-waarde. In Nederland rekent de fiscus daarmee en dat is doorgaans niet zo gunstig voor jou als woningeigenaar. Vermogens technisch kan een tweede huis in het buitenland dus óók interessant zijn. Kortom, reden te over om je hier eens serieus in te verdiepen. Maar waarop moet je allemaal letten? We bespreken de valkuilen en helpen je op weg met vier handige tips!

Lokale belastingen, hypotheek verstrekken, eventuele inkomsten: waar moet je allemaal aan denken?

Als de woning van je dromen in het buitenland staat, moet je weten wat er allemaal speelt in het land. Belasting betalen, een hypotheek krijgen, andere regels omtrent verhuur: hoe zit dat allemaal precies? Hoe staat de wijk of regio bekend waar je aan het kijken bent? Wat zijn jouw rechten en plichten én die van huurders?

Wil je zelf een deel van het jaar in het huis gaan wonen en het dus als vakantiewoning gebruiken, dan dien je misschien ook rekening te houden met aanvullende regels. Bovendien moet je bij de aankoop ook de juiste registers raadplegen. Hoort de tuin waar een hekje omheen staat bijvoorbeeld bij de woning of is dat kadastraal anders geregeld? Met zoveel aandachtspunten ga je gemakkelijk de mist in. Hoe? We geven twee voorbeelden.

Vastgoedbelegging of vakantiehuis buitenland: wat zijn de valkuilen?

Als je een tweede woning wilt kopen in een ander land, neem je misschien een lokale notaris in de arm. Maar wat als deze de zaak niet tot op de bodem uitzoekt? Dan kan je achteraf weleens voor vervelende verrassingen komen te staan. Wat als blijkt dat de eigenaar een weduwnaar was en zijn (stief)kinderen later claimen dat een zesde deel van het huis van hen was? Dan heb jij een probleem, want wettelijk staan ze misschien wel in hun recht.

Een ander voorbeeld: je koopt een appartement dat als onderdeel van een nieuwbouwproject wordt gebouwd. De bouw is gestart en jij krijgt maandelijks foto’s toegestuurd zodat je de vorderingen kunt volgen. Geen vuiltje aan de lucht, toch? Soms wel! Het kan namelijk voorkomen dat het project halverwege wordt stopgezet, bijvoorbeeld omdat de benodigde 10 miljoen euro uiteindelijk niet is opgehaald. De grondeigenaar gaat ervandoor en jij bent je geld kwijt. Want hoewel je bent opgelicht, is dit volgens bepaalde wettelijke constructies helaas toegestaan.

4 tips om succesvol een tweede huis over de grenzen kopen

1. Betaal niet te veel

Zelfs als je een prachtige rekensom (inclusief hoogte van de huur en rendement) hebt gemaakt, kan je te veel betalen. Het is essentieel, dat je naar de onderliggende waarde kijkt. Zorg daarom dat je onderbouwd advies krijgt van een expert met lokale kennis. En ga niet voor de eerste de beste woning. Het is altijd beter om enkele huizen met elkaar te vergelijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

2. Kies uit een exclusief aanbod

Op het internet is veel te vinden, maar niet alles. Bovendien komt iederéén af op het wereldwijde web. Als je met een CIPS-makelaar werkt, geeft deze je toegang tot woningen die alleen binnen een exclusief, betrouwbaar, internationaal netwerk beschikbaar zijn. Zo heb je een ruimere én betere keus.

3. Investeer in het juiste object in een goede regio

Wanneer je weet in welk land je een tweede huis wilt kopen, doemt er een nieuwe vraag op: in welke regio en wijk kun je het beste investeren? Zoek goed uit wat gunstig is — op algemeen én persoonlijk niveau. Jouw situatie is namelijk ook belangrijk. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit of je zelf een deel van het jaar in de woning wilt doorbrengen. Laat je hierin goed adviseren door een expert!

4. Werk met een betrokken aankoopmakelaar

Ontmoet je een makelaar die alleen de transactie wil sluiten? Ga daar niet mee in zee. Je wilt werken met een ervaren specialist die jouw belangen vooropstelt, zéker wanneer je je (letterlijk) op onontgonnen terrein begeeft. Check ook of je aankoopmakelaar betrouwbaar is en een solide netwerk heeft. Lees reviews en vraag of de makelaar in kwestie je terzijde staat gedurende het aankoopproces. Zo is je kans van slagen veel groter!

Je eerste huis kopen in het buitenland? Werk met een betrouwbare, ervaren expert

Als Certified International Property Specialist (CIPS) hebben wij de kennis, het netwerk en de tools die je nodig hebt om een tweede woning in het buitenland te kopen. Neem gerust eens contact met ons op om jouw kansen en mogelijkheden te bespreken.

Andere relevante blogs