Koopovereenkomst tekenen bij makelaar: hoe werkt dat?

Ondertekenen

Je handtekening onder een koopovereenkomst zetten? Dat is een behoorlijke stap. Als je op zoek bent naar een woning, wil je waarschijnlijk van tevoren weten hoe dit proces nu eigenlijk in zijn werk gaat en wat het betekent voor jou. Daarom heb je misschien termen gegoogeld als ‘koopovereenkomst tekenen bij makelaar’ of ‘koopcontract tekenen bij notaris’.

De verhalen die je hoort of leest, zijn vaak nogal verwarrend. In dit interview geeft ervaren aankoopmakelaar én verkoopmakelaar Wil Jansen duidelijkheid. De basis voor zijn aanpak? “Ik beschouw elke aankoop en verkoop voor mijn klanten als een deal die ik voor mijzelf zou sluiten. Zij tekenen de koopovereenkomst dan ook bij mij. Nádat ik een uitgebreide uitleg heb gegeven van het hele contract — van a tot z.”

Voorlopig koopcontract opstellen, ontbindende voorwaarden opnemen: wat houdt het allemaal in?

“Een koopovereenkomst opstellen gebeurt soms bij de notaris, maar wij doen dit voor onze klanten,” zegt Wil. Daarbij kijkt hij altijd naar het belang van een klant. “Treed ik op als verkoopmakelaar, dan zorg ik voor de gunstigste verkoopvoorwaarden. Word ik ingeschakeld als aankoopmakelaar, dan kijk ik héél goed naar de verschillende artikelen en de ontbindende voorwaarden. Het is belangrijk om alles van tevoren goed af te stemmen. De term ‘voorlopig koopcontract’ is namelijk best misleidend. Een koopcontract is hartstikke bindend. Daar is niets voorlopigs aan!” (Lees ook onze blogpost ‘Huis aankopen: waarop letten slimme kopers?‘)

Indien nodig slaat Wil in het laatste geval aan het onderhandelen. “Het is een standaardakte met vaak een aantal extra artikelen. Maar soms wil ik bepaalde standaardartikelen wel of juist niet uitsluiten voor de koper. Het is belangrijk dat ik dat metéén na het sluiten van de mondelinge overeenkomst bij de verkoopmakelaar aangeef. Als deze het contract eenmaal naar de verkoper heeft gestuurd, is het namelijk lastig om nog wijzigingen aan te vragen. Dat neemt een verkoper de verkoopmakelaar niet in dank af. En gezien mijn goede relaties met collega-makelaars houd ik daar rekening mee!”

Koopovereenkomst tekenen: hoe gaat het proces stap voor stap in zijn werk?

Laten we even uitgaan van een situatie waarin je een huis wilt kopen. Je hebt je droomwoning gevonden, er is een goede deal gesloten en nu hoef je eigenlijk alleen nog de formaliteiten in orde te maken: het zetten van de handtekeningen. Spannend? Behoorlijk! Hoe gaat het proces in zijn werk?

“Nadat de akte in conceptversie is opgemaakt, geef ik mijn reactie,” vertelt Wil. “Ik zet mijn klant in de cc, zodat deze mee kan lezen. Maar dat hoeft niet per se, want ik maak ook een afspraak met mijn klant om precies uit te leggen wat er in de overeenkomst staat. Dat doe ik echt punt voor punt. Alles komt aan bod: Wat is de koper verplicht? Wat houdt de wettelijke bedenktijd in? Wat zijn de ontbindende voorwaarden? Sommige klanten hebben aan het begin van het gesprek zeker zo’n 20 vragen. Ik maak dan weleens een grapje: ‘Ik ga ze allemaal beantwoorden zonder dat jij ze hoeft te stellen. En als jij na dit uur toch nog een vraag over hebt, trakteer ik je op een drankje.’ Dat zou ik met plezier doen, maar tot nu toe heeft niemand achteraf ooit nog vragen gehad!”

Zodra de koopovereenkomst in beeld komt, schakelt Wil ook heel snel met zijn klant over de planning. Een gestroomlijnd proces is namelijk cruciaal voor hem: “Als ik bijvoorbeeld op dinsdag op de akte reageer, tekent de verkoper het document op woensdag of donderdag. Ik plan dan op vrijdag een afspraak in met mijn klant. Dan kan deze een koopovereenkomst tekenen waarop in ieder geval al één belangrijke handtekening staat. Ook bespreek ik in dit stadium met de klant welke data essentieel zijn. Het belangrijkste moment laat ik klanten altijd in hun agenda zetten: één dag voor de datum waarop de hypotheek rond moet zijn. Als ze uitstel nodig hebben, kunnen ze mij op die dag bellen. De rest regel ik dan voor ze, want ontzorging is voor mij cruciaal. Maar daarvoor heb ik dus die dag speling nodig.”

Maar goed — terug naar de getekende koopovereenkomst. Wat gebeurt daarmee? “Zodra mijn klant deze getekend heeft, stuur ik het document naar de verkoopmakelaar. Deze stuurt de overeenkomst naar de notaris, die een afspraak maakt met koper en verkoper voor de sleuteloverdracht. Eén uur voordat deze plaatsvindt, doe ik een eindinspectie voor mijn klant. Verkeert de woning in dezelfde staat als bij het sluiten van de koopovereenkomst? Is zij leeg? Zitten er geen huurders in? Als alles in orde is, kan mijn klant met een gerust hart de sleutel in ontvangst nemen!”

Koopovereenkomst getekend! En dan?

Wat kan je eigenlijk precies verwachten van het bezoek aan de notaris? “Koper en verkoper tekenen de koopovereenkomst, waarna deze naar het Kadaster gestuurd wordt,” legt Wil uit. “De volgende dag controleert de notaris of de koper daadwerkelijk als eigenaar staat ingeschreven. Pas wanneer dat zeker het geval is, wordt het geld overgeboekt naar de verkoper. De koper kan zich dan inschrijven bij de gemeente.”

Omtrent dit laatste punt geeft Wil overigens graag een tip mee: “Als je je meteen gaat inschrijven, moet je bewijsstukken uploaden, zoals een eigendomsakte. Dat kán je doen. Maar als je zo’n drie dagen wacht, is de registratie bij het Kadaster in principe doorgekomen. Dan hoeft het uploaden niet en bespaar je jezelf dus een hoop gedoe.”

Hoewel het werk van de aankoopmakelaar er dan eigenlijk op zit, houdt Wil de communicatielijn met zijn klanten doorgaans open. “Ik zeg altijd: ‘App me gerust als je tussendoor een vraag hebt.’ Soms hebben mensen bijvoorbeeld een taxatie nodig, omdat ze daarmee 100 euro in de maand korting kunnen krijgen op de hypotheek. In zo’n geval regel ik een goede taxateur voor ze.”

De klanten van Wil stellen zijn langetermijnvisie op prijs. “In de afgelopen vijf weken heb ik 10 woningen aangekocht voor klanten. Maar deze week alléén zet ik zes woningen in de verkoop. Deze zijn allemaal van oud-klanten die mij na jaren weer hebben opgezocht. En voor mij zijn klanten eigenlijk veel méér dan klanten. Ik houd gewoon van mensen. Als ik met iemand samenwerk, zet ik dus graag een stapje extra!”

Werken met een ervaren makelaar die een goede koopovereenkomst opstelt?

Neem gerust contact op met @WORK Makelaardij. We bespreken graag hoe we jou het beste kunnen helpen.