De beste makelaar: in gesprek met de expert die de titel gewonnen heeft!

Beste makelaar 2023

Wie is de Beste Makelaar is het grootste onafhankelijke makelaar-beoordelingsplatform van Nederland. Op jaarbasis bekijkt het diverse factoren om te beoordelen wie de titel ‘beste makelaar’ écht verdient. Denk aan het aantal ratings dat je krijgt, de hoogte van die ratings, het enthousiasme van de makelaar, de reactiesnelheid en de mate waarin een makelaar afspraken nakomt. Maar ook creativiteit en marktkennis spelen mee. Dat @WORK Makelaardij is uitgeroepen tot de beste makelaar van Rotterdam, is dus nogal wat!

“We waren best overdonderd,” zegt verkoopmakelaar en aankoopmakelaar Wil Jansen. Hij is trots op de titel, maar blijft er tegelijkertijd nuchter onder: “Ik vind het eigenlijk vanzelfsprekend dat je dit soort zaken aan je klanten biedt. Wij werken heel hard en vechten voor elke euro. Ik verkoop elk huis alsof het mijn eigen woning is.”

‘De beste makelaar’: wat houdt dat eigenlijk in?

“Voor mij is niets te gek,” zegt Wil, die inmiddels alweer meer dan 20 jaar in het makelaarsvak zit. Aan enthousiasme ontbreekt het hem niet. “Waar anderen een gesloten deur zien, zie ik kansen en mogelijkheden. Je kan altijd creatief met een situatie omgaan. Als een pand gebreken heeft, focus ik daar niet op. In plaats daarvan bekijk ik hoe we er het beste van kunnen maken. Soms moet je de randjes een beetje opzoeken. Maar uiteindelijk leidt dat tot een hoge verkoopopbrengst.”

Keer op keer weet Wil de beste deal binnen te halen voor zijn klanten. Hoe hij dat doet? Met een professionele aanpak, een hoge mate van betrokkenheid en een rugzak vol expertise. “Ik ben een man van mijn woord,” vertelt hij. “Aan afspraken houd ik mij gewoon. Klanten moeten écht op je kunnen vertrouwen, want een woningverkoop is een grote onderneming. Bovendien bouw je zo een reputatie en netwerk op — en dat is in deze business álles. Daarnaast zorg ik dat ik mijn kennis up-to-date houd. Ik ben breed opgeleid, maar ik volg ontwikkelingen ook op de voet. Door trainingen te volgen, maar ook door goed bij te houden wat er gebeurt in de markt.”

Een goede makelaar is een lokale full-service-makelaar

“Als een klant iets belangrijk vindt, ga ik ermee aan de slag,” zegt Wil, die begeleiding biedt van a tot z. Je kan hem dan ook met recht een lokale full-service-makelaar noemen: in Rotterdam en omstreken staat Wil bekend als een betrouwbare makelaar die veel doorverwijzingen krijgt van collega-makelaars. En ook bij klanten blijft zijn oprechte inzet niet onopgemerkt. Tevreden klant Miranda de Vlieger schrijft bijvoorbeeld op Google Reviews: “Ik heb een fantastische makelaar gehad aan Wil. Meelevend, scherp, creatief. Out of the box denkend. Kortom een man van deze tijd, nieuw bewustzijn.”

Ga je makelaars vergelijken om de juiste makelaar te vinden, dan zie je dat Wil geen budgetmakelaar is. Maar die moet je ook niet willen. “Juist omdat ik een normaal tarief ontvang, ga ik er echt voor. Ik doe een stapje extra voor mijn klanten. Zij krijgen mijn volledige toewijding: ik zet al mijn energie, kennis en kunde in om de beste deal voor ze te sluiten. Als je makelaars heel weinig betaalt, zie je doorgaans weinig inzet. Zij lopen de kantjes ervan af. Zo krijg je doorgaans niet de hoogste opbrengst. Soms loop je zelfs een flink bedrag mis!”

Van verkoopwens naar verkoop: 2 essentiële uitgangspunten voor het vinden van de beste makelaars

1. Koop geen “peanuts”, maar ook geen kaviaar

Wil zei het hierboven eigenlijk al: if you buy peanuts, you get monkeys. Dát moet je in ieder geval niet doen. Maar het andere uiterste is vaak ook niet nodig, legt Wil uit: “Soms stappen verkopers naar de duurste makelaarskantoren die allerlei specialisten (zoals makelaars en taxateurs) in dienst hebben. En die bijvoorbeeld privé- én commercieel vastgoed verkopen. Dan betaal je de hoofdprijs, maar je krijgt niet altijd wat je zoekt: één makelaar die echt voor je gaat, fungeert als jouw vaste aanspreekpunt en een persoonlijk contact met je onderhoudt. Want ja, er is ook een waslijst aan andere woningen én zakelijk vastgoed — en die panden verkopen zichzelf niet, dus de makelaars in kwestie zijn vooral bezig met het vinden van zoveel mogelijk potentiële kopers voor ál hun projecten. En dan krijg jij steeds met een ander te maken.” Het moge duidelijk zijn: als je voor ‘kaviaar’ kiest, betaal je vaak véél om slechts een beetje aandacht te krijgen.

2. De beste makelaars zijn betrokken en betrouwbaar

Wat moet je wél doen om een goede verkoop te realiseren? “Bespaar niet op courtage, maar kies ook niet per se voor de duurste makelaar,” adviseert Wil. “Zorg vooral dat je met een en dezelfde persoon werkt. Ga het liefst voor een makelaar die voor zichzelf werkt. Een klein makelaarskantoor zet zich vaak veel meer voor je in. Bekijk ook of je echt een klik hebt en of het dus een goede match is. Vertrouw je deze makelaar? Is het iemand die er alles aan doet om jouw (vrijstaande) woning of appartement zo goed mogelijk te verkopen? Je kan verschillende makelaarskantoren vragen stellen om dit soort zaken voor jezelf te bepalen. Veel makelaars bieden een vrijblijvende waardebepaling, dus daar kan je ook gebruik van maken.”

Verkoop- of aankoopmakelaar nodig?

Neem gerust contact op met @WORK Makelaardij. Wil en zijn collega’s bespreken graag wat jouw kansen en mogelijkheden zijn.