Woningmarkt 2024: ervaren makelaar Wil Jansen deelt zijn visie

Woningmarkt 2024- ervaren makelaar Wil Jansen deelt zijn visie

Stijgende of dalende huizenprijzen? Een lage of hoge inflatie? Een stabiele of hogere hypotheekrente? Veel aspirant-verkopers en potentiële kopers willen weten wat dit jaar voor hen in petto heeft. Heb jij om die reden ook de term ‘woningmarkt 2024’ gegoogeld? In dit artikel deelt ervaren makelaar Wil Jansen zijn visie!

Verwachting huizenprijzen: de afgelopen maanden versus 2024

Over dalende en stijgende huizenprijzen wordt veel geroepen. Maar Wil ziet geen reden tot paniek: “Ik denk niet dat we wereldschokkende veranderingen zullen zien. Misschien krijgen we er enkele procenten bij, maar ik verwacht geen hoge uitschieters naar boven.”

Hoe zit het dan met het woningtekort? “Dat is er zeker. En er wordt ook wel wat bijgebouwd. Dat is echter niet zóveel dat het aanbod veel groter wordt en mensen massaal gaan verhuizen.”

Kunnen we dan zeggen dat de huizenprijzen vermoedelijk ongeveer hetzelfde blijven? “Dat geloof ik wel enigszins. Het is namelijk nog steeds heel duur om een hypotheek te krijgen. Over de hele linie is het maximum in Nederland wel zo’n beetje bereikt. De salarissen gaan weliswaar wat omhoog, waardoor potentiële kopers iets meer kunnen lenen. De gestegen lonen zorgen in veel gevallen immers voor een hoger netto inkomen. Maar hierdoor zullen de huizenprijzen slechts op een langzaam tempo stijgen. Althans, dat verwacht ik.”

Lage of hoge inflatie: hoe zit het nu eigenlijk met de waarde van geld?

Hoewel Wil geen econoom is, bekijkt hij dit vraagstuk graag vanuit een macro-economisch perspectief: “We zien dat de inflatie minder hard stijgt. Dit heeft onder andere te maken met de nieuwe rekenmethode. Daarbij vormen niet de bestaande prijzen, maar de prijzen van een à twee jaar geleden het uitgangspunt. Dat is eigenlijk erg onlogisch, want alles is heel duur geworden.” Wil verduidelijkt zijn standpunt met een vergelijking: “Als een stuk brood nu 2 euro kost, ga je voor je huishoudelijke berekening toch ook niet uit van de broden in je diepvries die je een jaar geleden voor 1 euro per stuk hebt gekocht?”

Kort gezegd, de inflatie zakt, maar dat gegeven geeft geen eerlijk beeld: “De prijzen van producten stijgen — en daarom doen de huizenprijzen dat ook. Dit gebeurt alleen wel relatief langzaam, want er is niet een plotselinge grote vraag.”

Stabiele of hogere hypotheekrente?

Om over de hypotheekrente een uitspraak te doen, kijkt Wil naar het overkoepelende plaatje. “De wereldeconomie is één groot geheel,” zegt hij. “Alles is met elkaar verbonden, dus de hypotheekrente is een afgeleide van andere elementen. Dat maakt het onderwerp complex. De kapitaalmarktrente piept en kraakt, maar kan niet veel meer stijgen. Overheden worstelen met hoge schulden, waarvoor ze rente moeten blijven betalen. Ze moeten in veel gevallen wel een plafond instellen, omdat landen anders failliet gaan.”

Volgens Wil is de hypotheekrente binnen deze situatie min of meer gestabiliseerd: “De rentedalingen zijn minimaal. Als de hypotheekrente nóg meer omhooggaat, kunnen mensen simpelweg geen woning meer kopen.”

Maar is de rente tegenwoordig dan niet lager? Vroeger was deze toch 8 procent? “Dat was bij lagere prijzen en maandlasten,” zegt Wil. “Een huidige woningwaarde van 3 ton was toen slechts 1,5 ton. Dat is dus appels met peren vergelijken!”

Hoe belangrijk is een gunstig energielabel (of: hoe erg is een lager energielabel)?

Duurzaamheid is een ontzettend actueel thema. Het energielabel wordt steeds belangrijker bij het kopen van een huis. Begrijpelijk, want de voorwaarden zijn ook gunstiger. “Kies je voor een woning met label A, dan kan je een stuk meer lenen,” legt Wil uit. “Het gevolg is dat mensen het extra geleende geld gaan uitgeven aan dergelijke huizen. Meer capaciteit zorgt voor meer vraag — en dus voor een waardestijging. Daarom gaan we waarschijnlijk een prijsdifferentiatie zien tussen woningen met label A en label B.”

Conclusie: negatieve of positieve ontwikkelingen?

“Hoewel ik geen drastische toe- of afname in het aantal transacties verwacht, denk ik dat de situatie ietwat positiever zal zijn dan in de afgelopen maanden,” zegt Wil. “De bovengrens van de NHG-grens stijgt en de startersvrijstelling gaat omhoog, waardoor starters wat meer ruimte hebben om te besparen op de overdrachtsbelasting van 2 procent. Ik denk dat alles redelijk stabiel blijft.”

Wel vraagt Wil zich af hoe lang dit zal duren. “Momenteel spreken mensen van een ‘in-de-gloria-verhaal’, terwijl dat eigenlijk helemaal niet logisch is. Er is extra geld in de economie gepompt, dus alles kan nu even. Maar dat kan niet eeuwig doorgaan. Na stijging komt een correctie. Het is niet normaal als dat nooit gebeurt. Dat is net als een 10-jarig huwelijk waarin nooit een ruzie is voorgekomen. Dat klópt niet. De uitbarsting moet een keer komen. Ik zou dus zeggen: laten we enige reserves hebben in deze euforie.”

Bonustips voor huizenzoekers in 2024

1. Investeer in energiebesparende maatregelen

Wil: “De kosten komen bovenop je maximale hypotheek. En de investering loont binnen enkele jaren, want je bespaart op gas. Bovendien heeft je woning veel meer waarde!”

2. Bespaar niet op je aankoopmakelaar

Wil: “Goedkoop is duurkoop. Wat heb je aan een makelaar die weinig vraagt én doet? Kies liever voor een ervaren makelaar met een groot netwerk die jouw belangen vooropstelt. Je verdient de investering terug in tijd, geld, ontzorging, kennis én tips.”

Bonustips voor verkopers in 2024

1. Besteed aandacht aan de presentatie

Wil: “Melk Funda helemaal uit! Ga niet voor een standaard-listing, maar benut alle mogelijkheden voor extra promotie. Het kost wat meer, maar je haalt het eruit. Want als je 20 in plaats van 10 kijkers krijgt, is je onderhandelingspositie véél beter.”

2. Val niet voor ‘gouden bergen’

Wil: “Kies niet klakkeloos voor de verkoopmakelaar die de hoogste prijs roept. Als je later moet zakken, heb je daar niets aan. Ga voor een expert die bereid is om de markt af te tasten, maar die ook realistisch is. Je trekt alleen potentiële kopers aan als je het juiste evenwicht vindt. Kijk ook of een makelaar gemotiveerd is en alle opties eerlijk met je bespreekt!”

Een huis kopen of verkopen in 2024?

Wil Jansen is een betrokken aankoopmakelaar en verkoopmakelaar met 20+ jaar ervaring. Hij is bouwkundig onderlegd, volgt de marktontwikkelingen op de voet en is breed georiënteerd. Hij volgde een opleiding tot hypotheekadviseur, werkte ooit als taxateur en rondde onlangs een cursus ‘asbest herkennen’ af.

Interesse in een samenwerking met een professional die jou van gedegen advies voorziet en veel energie steekt in jouw woningaankoop of -verkoop? Neem gerust contact op!