Huis kopen? Energielabel wordt steeds belangrijker!

De tijden veranderen! Uit de funda Index over het derde kwartaal van 2023 blijkt dat woningzoekers het energielabel steeds belangrijker vinden bij het kopen van een huis. Een zeer goed energielabel is vaak geen absolute must: slechts 13 procent wil energielabel A of hoger. Maar 56 procent vindt energielabel C het minimum. Verduurzaming is voor velen een optie: 61 procent van de ondervraagden staat ervoor open om een nieuwe woning te verduurzamen.

Als je op zoek bent naar een woning, zet dit je waarschijnlijk aan het denken. Dat energielabel, daar ‘moet je iets mee’. Maar wat precies?

Energielabel verplicht! Hoe beïnvloedt dit je keuze voor een nieuwe woning?

“Nu moet ik een enórm energiezuinig huis met energielabel A hebben, toch?”

Het eerste klopt, het tweede niet per se. Ja, je wilt een energiezuinig huis hebben. Maar energielabel A is niet altijd een must. Veel klanten kloppen tegenwoordig bij mij aan met de aanvankelijke vraag om alléén een huis met label A te vinden. Dan zeg ik: “Laten we ook naar C of D kijken en daar eventueel een A-label van maken.” Ik weet namelijk hoe je dat moet doen.

“Maar,” luidt vaak de tegenvraag, “daar moet ik dan toch extra voor betalen?” En dat is helemaal niet altijd het geval. Een voorbeeld: als je zonnepanelen goed installeert, kosten ze vrijwel niets. Leg je ze willekeurig, dan bestaat de kans dat je ze gebruikt wanneer de zon schijnt en jij niet thuis bent — bijvoorbeeld tussen 10.00 en 14.00 uur. In dat geval kun je ze oost-west leggen, zodat je er veel meer uit kunt halen. Oftewel, kennis en timing zijn alles.

“Welke energiebesparende maatregelen kan ik nemen?”

Dat hangt natuurlijk af van de woning die je op het oog hebt. Wat kan je dáár het beste doen? Wat kost dit? En kun je er een subsidie voor krijgen?

Voor het beantwoorden van dit soort vragen is expertise nodig. Je kan een vakbekwaam energieadviseur inhuren óf een makelaar raadplegen die van de hoed en de rand weet. Als ervaren makelaar zit ik zelf bovenop de ontwikkelingen, zodat ik mijn klanten kan goed kan adviseren in een landschap dat continu verandert. Niet alles is namelijk even nuttig om te doen. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Mijn klanten raad ik aan om bepaalde panelen te nemen die 20 jaar meegaan en zonder voorrijkosten gerepareerd worden wanneer ze stukgaan.

En ik maak altijd een afweging tussen kosten en baten. De hybride warmtepomp staat momenteel veel in het nieuws, maar ik ben er geen fan van. Hoewel je hier in theorie 60 procent mee kunt besparen, komt je besparing in de praktijk vaak neer op 40 tot 50 procent. Gezien de prijs die je ervoor betaalt, is dit niet altijd een zinvolle oplossing. Maar er is bijvoorbeeld wél een nieuwe hybride warmtepomp-boiler die ontzettend nuttig kan zijn (ik heb er net zelf één laten installeren in mijn huis en was daarmee de vijfde klant).

Dit soort zaken zijn onderdeel van mijn advisering. Woningzoekers willen dit tegenwoordig namelijk gewoon weten. En energiebesparing is een té complex veld om klanten er zelf op uit te sturen. Althans, als je het mij vraagt!

Energielabel voor woningen: de feiten op een rij

Huis kopen: energielabel G of label A?

Heb je een huis gevonden dat aan al je eisen voldoet? Check het energielabel dan even online. Heeft het huis alleen nog een voorlopig energielabel gekregen, dan zie je dat meteen. Maar… wat is dat eigenlijk precies?

Voorlopig energielabel: niets staat nog vast

Het voorlopige label is slechts een indicatie. Als je een woning met een laag voorlopig energielabel vindt, is het verstandig om de verkoper eerst een definitief label te laten overleggen. En wanneer je dit onder ogen krijgt, bekijk dan ook kritisch of de verkoper na het verkrijgen van dit label nog veranderingen heeft doorgevoerd. Die zijn hier wellicht niet in opgenomen!

Definitief energielabel: status quo en opties

Een verkoper moet een definitief energielabel aanvragen om een woning te mogen verkopen. Dit is het label waarmee jij het als potentiële nieuwe eigenaar moet doen. Interpreteer het label dus samen met een specialist en kijk welke energiebesparende maatregelen de verkoper heeft genomen. Zijn het dak, de vloer en de ramen goed geïsoleerd? En hoe oud of nieuw is de verwarmingsketel? Als je het huis energiezuiniger wilt maken na aankoop, breng je opties dan in dit stadium in kaart. Bij veel beschermde monumenten is het bijvoorbeeld niet mogelijk om dubbel glas aan te brengen. Houd rekening met dit soort zaken, zodat je een goed beeld krijgt van de toekomstige maandlasten.

Energielabel huis: kiezen voor een hoog of lager label?

Moet je nu kiezen voor een woning met een hoger energielabel? Of volstaat een huis met een lager label ook wanneer je de juiste maatregelen treft?

Kort gezegd, een hoog label is natuurlijk beter. Maar er staat niet altijd een huis te koop dat aan jouw voorwaarden voldoet én label A heeft. Of zo’n huis valt simpelweg niet binnen je budget.

Een korte marktanalyse: vanaf januari 2024 kan je een hoger bedrag lenen als je een huis met energielabel A koopt. Dit betekent dat mensen meer gaan uitgeven en dat er voor dit type woningen een waardestijging zal plaatsvinden. Op den duur kan een dergelijke woning dus alsnog te duur voor je zijn.

Mijn advies: kijk verder dan het label. Heeft een huis energielabel C of D? Kijk dan samen met een expert naar zaken als isolatie en kierdichting. Bepaal welke energiebesparende maatregelen je kan treffen. Dak- en vloerisolatie zijn de grootste winstpunten (30 procent van de warmte verlies je door het dak!). Bekijk of je subsidies kan krijgen (dat is bijvoorbeeld mogelijk bij HR++ glas). En bespreek met een specialist of je zelf energie kan opwekken met sanitair water of een all-electric-warmtepomp.

Er is veel mogelijk, dus laat je goed adviseren! Wil je je opties eens verkennen met een ervaren, betrokken aankoop- en verkoopmakelaar die je van a tot z begeleidt? Neem gerust contact met ons op.