Huis kopen en verkopen: wat komt eerst?

Dealer-key-real-estate-agent

Een tijd lang luidde het motto: ‘Eerst verkopen, dán kopen.’ Dat nam ik waar onder mijn klanten: het merendeel zette de huidige woning pas in de verkoop na een nieuw huis gekocht te hebben. Volgens de funda Index is er een nieuwe trend gaande: 25% wil nu eerst een huis kopen. De huidige woning verkopen, dát volgt daarna. Vorig kwartaal was dit percentage nog 19%. Na een periode waarin mensen eerst wilden verkopen, is dit de eerste keer dat de voorkeur weer is omgedraaid.

De vraag is: wat is handig en verstandig? In deze blogpost bespreek ik de opties.

Optie #1: Eerst een nieuw huis kopen, dan je huidige woning verkopen

Als je eerst een nieuw huis koopt, hoef je na de verkoop van je huidige woning geen tijdelijke woonruimte te zoeken. En je staat nooit op straat. Het nadeel is dat sommige huizen langer te koop staan en dat je de tijd waarin je twee huizen hebt, zoveel mogelijk moet afbakenen.

Heb je een redelijk courant huis? En is je vraagprijs niet te hoog? Dan kan je er vaak wel op anticiperen dat de verkoop binnen drie maanden rond is.

Maar voordat je een besluit neemt, is het slim om eerst de volgende vragen te stellen.

Wat is de verwachte overwaarde?

Wat gaat je huidige woning ongeveer opbrengen? Welke maandlasten horen bij de nieuwe woning — en kan je deze (deels) financieren met eigen geld? Hoe makkelijk is het om je huis te verkopen? Zijn er zaken die de verkoop bemoeilijken, zoals een bedrijfsruimte in de woning of een energielabel G?

Het is belangrijk om deze vragen te beantwoorden. Dan weet je namelijk welk deel van de overwaarde je moet inzetten.

Kun je dubbele woonlasten betalen als je tijdelijk twee huizen hebt?

Als je je huis verkoopt, heeft de koper twee maanden nodig om de financiering in orde te maken. Dit betekent dat je de zaken heel goed moet timen. Verkoop je je huidige woning één maand voor de overdracht van je nieuwe huis? Dan hebben de kopers dus nog twee maanden nodig en moet jij één maand dubbele woonlasten betalen.

Kun je koop en verkoop goed op elkaar afstemmen?

Als je het aankoopproces zelf oppakt, ben je gauw driekwart jaar verder. Wil je koop en verkoop goed op elkaar afstemmen, dan is het verstandig om een goede aankoopmakelaar in te schakelen. Vaak kan je dan binnen drie à vier maanden je nieuwe huis betrekken.

Een goede orkestratie van alle stappen is noodzakelijk. Tijdens het aankoopproces kan je verkoopmakelaar alvast alles klaarzetten. Zodra je je nieuwe woning hebt gekocht, zet je je huidige woning direct te koop. Om dit allemaal makkelijker te maken, is het slim om met een aankoopmakelaar te werken die óók verkoopmakelaar is. Dan weet je op elk moment wat er speelt en kan je de zaken goed coördineren.

Optie #2: Eerst je oude huis verkopen, dan je nieuwe woning kopen

Als je eerst je oude huis verkoopt, weet je precies wat het heeft opgebracht. Is dat 20.000 euro meer dan begroot? Dan weet je alvast dat je hogere interieurkosten of ietwat hogere maandlasten aankan. Valt de verkoopprijs lager uit dan verwacht? Dat is vervelend, maar ook dat is handig om te weten. Bij je zoektocht naar een nieuwe woning kom je goed beslagen ten ijs.

Van dubbele maandlasten zal je geen last hebben. Maar er is natuurlijk wel een ander risico met deze procedure gemoeid: wat als je niet op tijd een nieuwe woning vindt?

Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of deze optie de juiste is voor jou!

Kan je de tijdsdruk aan wanneer de nieuwe bewoners getekend hebben?

Als je een woning verkoopt en de nieuwe bewoners willen over twee maanden intrekken, is de doorlooptijd voor jou waarschijnlijk te krap. Als je eerst je oude huis verkoopt en dan een nieuwe woning koopt, moet je de oplevering vaak verder weg inplannen — bijvoorbeeld over zes maanden. Dan heb je in feite namelijk vier maanden om een nieuwe woning te zoeken. Want als je de mondelinge overeenkomst na vier maanden sluit, heb je nog circa twee maanden nodig om de hypotheek rond te krijgen.

Dit proces levert uiteraard de nodige stress op. Wat als je niet op tijd een nieuw huis vindt? En wat als je je nieuwe hypotheek niet krijgt? Een ervaren, deskundige aankoopmakelaar kan zulke zorgen vaak grotendeels wegnemen. Werk je bijvoorbeeld met ons, dan heb je 90% kans dat je de woning waar jij je oog op hebt laten vallen, daadwerkelijk krijgt.

Kan je de overgang van je oude woning naar een andere woning (die je nog niet gevonden hebt) goed timen?

Bij deze aanpak geldt: timing is alles. Stel, je hebt voor je huidige woning snel een koper gevonden. Na het tekenen van de koopakte is de verkoop definitief. Na een vlotte zoektocht vind je een nieuw huis. Daarop krijg je zes weken de tijd om je hypotheek te regelen. Als deze wordt afgekeurd, sta je op straat. Dat wil je uiteraard voorkomen! Maar als je de koopakte zes weken lang niet tekent, ben je je kopers hoogstwaarschijnlijk kwijt. Hoe los je zo’n situatie op?

Ook hier is het handig om te werken met een verkoopmakelaar die ook aankoopmakelaar is. Deze kan alles klaarzetten en het proces dusdanig organiseren dat het soepel verloopt.

Wat als het vinden van een nieuwe woning langer duurt dan beoogd?

Als je samenwerkt met een goede aankoop- en verkoopmakelaar die alles klaarzet en coördineert, kan je dit meestal vermijden.

Een tip: als een makelaar zegt dat je na vier of vijf biedingen een woning krijgt, is dat waarschijnlijk niet de juiste expert om mee te werken. In mijn ervaring slaagt het eerste bod nagenoeg altijd wanneer alles klopt — van (het tijdstip van) bieding tot een persoonlijk telefoontje om een klant aan te prijzen.

Een voorbeeld uit mijn praktijk: onlangs belde een verkoopmakelaar mij op nadat ik een bod had uitgebracht voor mijn klant. De makelaar had een bod zonder voorbehoud van financiering ontvangen van een ander — een zeer gunstig bod, dus. Toch koos hij uiteindelijk voor mijn klant, omdat hij mij persoonlijk kent en weet dat ik bekend sta als betrouwbaar. Zo zie je maar wat een aankoopmakelaar met een goede reputatie voor je kan betekenen!

Huis kopen en verkopen: het proces vloeiend laten verlopen?

Schakel een ervaren, betrokken aankoop- en verkoopmakelaar in om je van a tot z te begeleiden. @WORK Makelaardij heeft meer dan 20 jaar ervaring en hanteert een persoonlijke aanpak. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.