Woningmarkt Rotterdam: wat is de status quo en wat zijn uw kansen?

woningmarkt Rotterdam

We leven in roerige tijden. Er woedt een oorlog met verstrekkende gevolgen, iedereen rept inmiddels over de inflatie en banken zijn terughoudender met het verstrekken van hypotheken. Bent u momenteel op zoek naar een huis in de 010-regio, dan heeft u waarschijnlijk de term ‘woningmarkt Rotterdam‘ ingetypt in de zoekmachine. Want het is hoog tijd om te weten hoe het er nu voor staat op de Rotterdamse huizenmarkt.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zeker wanneer u een huis op het oog heeft, kampt u met bepaalde vragen. Wat is de woning waard? Wat is de gemiddelde woningwaarde? Wat is de gemiddelde vierkante meter prijs? En wat is de gemiddelde prijs van appartementen in de wijk waarin u zoekt?

Sommige vragen zijn specifiek geënt op jouw situatie. Deze kunt u het best bespreken met een ervaren makelaar. Maar als u meer wilt weten over de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op de Rotterdamse huizenprijzen en -markt én u kan wel wat praktische tips gebruiken, lees dan verder!

Huis kopen in Rotterdam: wat is de stand van zaken op de woningmarkt?

Een belangrijke factor bij het kopen van woningen verandert momenteel razendsnel: de rente. Wilt u de ontwikkeling goed volgen? Kijk dan niet naar het afgelopen jaar, maar naar de afgelopen weken. Binnen zo’n kort tijdsbestek is de rente namelijk gestegen van 1% naar 3%. Wij verwachten, dat deze zeker nog verder zal stijgen naar 4% voordat er sprake is van consolidatie.

Het gevolg: minder bezichtigingen en biedingen. Het aantal kopers neemt af. Het komt voor dat een kijkavond waarop u eerst 15 mensen verwachtte, in dit klimaat slechts één tot vier geïnteresseerden aantrekt. Dat is niet overal zo, maar het is ook niet meer een uitzonderingssituatie. Hoe beïnvloedt dit de prijzen en waarde van woningen?

Gemiddelde huizenprijs: daling zichtbaar?

Overbieden is niet altijd meer nodig. Daardoor is er een daling opgetreden in de huizenprijzen. Soms komt er zelfs helemaal geen bieding. In dat geval kunt u onderbieden en besparen. Een bod doen op een huis vergt uiteraard altijd gedegen kennis en een weldoordachte strategie, vooral wanneer het gaat om een huis waarin u heel graag wilt wonen. Het is dan ook raadzaam om te werken met een deskundige aankoopmakelaar in Rotterdam, die een stevig netwerk heeft in de stad. Deze kan namelijk heel goed bepalen wat een realistisch bod is.

Gemiddelde vraagprijs: verwachtingen bijgesteld

Omdat (veel) overbieden minder vaak nodig is, gaat de gemiddelde vraagprijs enigszins omhoog. Verkopers zetten wat steviger in. Dat de vraagprijs daadwerkelijk wordt geboden, is geen vanzelfsprekendheid meer. En zelfs als overbieden wel noodzakelijk is, gaat het nu om veel kleinere bedragen: waar u enkele maanden geleden 40.000 Euro boven de vraagprijs moest bieden, komt u er nu vaak ook als u bijvoorbeeld 10.000 Euro overbiedt.

Gemiddelde woningwaarde: zinvol?

Veel mensen kijken naar de huizenprijzen uit het verleden om de gemiddelde woningwaarde te bepalen. Maar zeker in deze veranderende markt is dat niet erg zinvol. Eigenlijk is alleen de toekomst belangrijk. Het probleem is, dat u de toekomstige huizenprijzen niet kent en daarom geen vergelijking kan trekken. Deze factor kunt u daarom het liefst bespreken met een goede makelaar.

Pareren op de huizenmarkt in Rotterdam: tips voor een geslaagde huizenjacht in uw favoriete stad in Zuid-Holland

Bent u het woningaanbod in Rotterdam aan het bekijken? En hoopt u deze mooie stad in de provincie Zuid-Holland binnenkort uw thuishaven te noemen? Pak de huizenjacht goed aan door deze tips in het achterhoofd te houden.

  • Van harde deadlines is minder vaak sprake. Dit betekent dat u meer ruimte hebt om wat vooronderzoek te doen en bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.
  • In sommige gevallen is het slim om de deadline af te wachten en daarna verder te kijken. Is de woning niet verkocht, dan biedt dit perspectief.
  • Het woningaanbod in Rotterdam is nu zeer groot. Veel verkopers willen nú verkopen en pas over enkele maanden opleveren. Pakt u dit moment, dan zet u de rente vast voordat deze verder omhoog gaat.
  • Overbieden is niet altijd meer nodig en onderbieden is soms een optie. Bespreek uw bod dus goed met uw aankoopmakelaar.

Uw droomhuis in Rotterdam vinden met de hulp van een expert?

De ervaren aankoopmakelaars van @WORK Makelaardij zetten hun 20+ jaar ervaring én hun netwerk in om u te helpen bij het vinden van uw droomhuis. Zij beschikken over veel informatie en kunnen weloverwogen over- of onderbieden. Prijstechnisch gezien is een samenwerking van grote toegevoegde waarde. Meer weten? Neem gerust contact met ons op om uw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Andere relevante blogs