Hoe werkt een aankoopmakelaar? Wat doet een goede makelaar?

aankoopmakelaar Rotterdam

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Maar wat houdt dat nu precies in? Hoe werkt een aankoopmakelaar en wat kan deze voor jou betekenen? In deze blogpost licht doorgewinterde expert Wil Jansen een tipje van de sluier op!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe een aankoopmakelaar handelt: ‘Zie ik jou hier wonen?’

Onlangs begeleidde ik een klant bij diverse bezichtigingen. Eén pand wekte haar interesse — vooral omdat veel van haar kennissen daar in de buurt bleken te wonen. Maar, gaf ik aan, deze woning uit de jaren 30 vergde veel onderhoud. En ze zou veel moeten lopen. Omdat ze rond de 50 jaar is, was dat niet erg wenselijk voor haar. “Is dit écht iets voor je?” vroeg ik. We keken verder. Kort daarna liepen we een woning binnen die haar wel op het lijf geschreven was. Hier zág ik haar gewoon wonen. Ik legde aan haar uit waarom ik zo enthousiast was. Het werkte aanstekelijk. “Doen,” zei ze. Ik sloeg aan het onderhandelen en bedong een mooie prijs. Mijn klant en ik waren even blij. Eind goed, al goed!

Dit voorbeeld illustreert hoe belangrijk het is dat een expert met je meedenkt. Wanneer ik mijn klanten begeleid bij het vinden van hun droomwoning, is één vraag leidend: ‘Zie ik jou hier wonen?’ Daarbij neem ik allerlei factoren mee. Niet alleen de woning zelf. Want van een mooi huis op een ongunstige locatie kun je bijvoorbeeld enorm veel spijt krijgen.

Wat doet een goede makelaar?

Daarnaast is de ene persoon de andere niet. Wat bij klant A past, is misschien helemaal niets voor klant B. Ik leer jou kennen als persoon, zodat we samen het huis kunnen vinden dat bij je past. Zodra dat gebeurt, zet ik mijn onderhandelvaardigheden én mijn stevige netwerk in. Het heeft 20+ jaar gekost om dat op te bouwen — en daar profiteren mijn klanten van. Zo heb ik recentelijk een koopsom gerealiseerd die 20.000 euro beneden de taxatiewaarde lag. Dat vergt wat, maar ik loop de extra mile graag voor je.

Weten hoe een aankoopmakelaar werkt? Dít is wat een goede makelaar voor je doet

Kennis delen over de lokale woningmarkt

Wat zijn de leukste straatjes in een bepaalde wijk? Wat zijn de gevaren van een specifieke woning? Ik vertel je de dingen die je écht moet weten voordat je overgaat tot een aankoop. Daar hoort ook de informatie bij die je waarschijnlijk niet krijgt van de verkopende makelaar. Denk aan funderingsrisico’s, instortingsgevaar, geluidsoverlast of asbest. Maar ook aan bouwplannen in de omgeving. Een goede aankoopmakelaar legt dit soort zaken uit, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Begeleiding bieden bij de bouwkundige keuring

Een betrouwbare aankoopmakelaar neemt het zekere voor het onzekere. De drie makelaars bij @WORK zijn bouwkundig gecertificeerd, dus wij kunnen onze klanten deskundig advies geven. Maar mocht een second opinion nodig zijn, dan bieden we ook een pakket waarin een bouwkundige meeloopkeuring zit.

Emotioneel betrokken zijn én een objectieve mening delen

Wanneer ik klanten begeleid bij een aankoop, ga ik te werk alsof het om mijn eigen huis gaat. Er zijn ook makelaars die het anders aanpakken — zij vinden dat je volledig objectief moet zijn. Ik zie het echter zo: ja, ik geef je altijd mijn objectieve mening, compleet met data en voorbeelden. Maar nee, ik doe géén transactie om de transactie, hoeveel ik er ook aan kan verdienen. Ik doe alleen een transactie waar jij blij van wordt.

Twijfels over de kosten? Een goede makelaar weet zich terug te verdienen met wat hij of zij voor u doet!

Oké. Dan nu de mogelijke bezwaren. Sommige mensen maken zich zorgen over tegenstrijdige belangen. Daarover kan ik je meteen geruststellen: het is wettelijk niet toegestaan om aankoop- en verkoopmakelaar voor hetzelfde pand te zijn. Wat overblijft, is het kostenplaatje. Hoeveel kost een aankoopmakelaar? En zijn de bijkomende kosten het waard? Terechte vragen, aangezien makelaars niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Ik kan niet spreken voor anderen — makelaars werken allemaal op hun eigen manier. Maar ik ben een aankoopmakelaar die zich terugverdient. Letterlijk. Mijn courtage verdien ik namelijk terug op de koopsom. Dit betekent dat het bedingen van een zo laag mogelijke prijs dus ook in mijn belang is! (Lees ook over de 7 valkuilen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar.)

Een goede aankoopmakelaar inschakelen?

Neem gerust contact met @Workmakelaardij, uw VBO makelaar op. We bespreken graag hoe we jou kunnen helpen bij het vinden van je droomhuis en wat een goede makelaar nog meer doet.

Andere relevante blogs