Is een huis verkopen zonder makelaar slim?

huis verkopen zonder verkoopmakelaar
huis verkopen zonder verkoopmakelaar

Huis verkopen zonder makelaar

Kun je je huis verkopen zonder makelaar? Allereerst: ja, dat kan. Maar de échte vraag is: bespaar je daadwerkelijk kosten als je een nieuwe woning zonder ’traditionele’ makelaar koopt? Of ben je uiteindelijk duurder uit? Een tijdje terug werd ik benaderd door een klant die na een slechte ervaring met een ongemotiveerde makelaar de ‘doe-het-zelf-route’ had geprobeerd. Helaas boekte hij geen succes. “Wat doe ik verkeerd?” vroeg hij aan mij.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Restyling van de woning

Ik kon de vinger snel op de zere plek leggen. De woning kon een opknapbeurt gebruiken. Als je zoiets slim aanpakt, kost dat helemaal niet veel tijd. We verschoven de meubels, legden luxe snoepjes neer, plaatsten nieuwe vloerkleden en zetten bloemen op tafel. Ook plaatste ik een foto van de restyle, zodat potentiële kopers de mogelijkheden van de woning konden zien. De vraagprijs verhoogde ik.

Bezichtigingen woning

Daarop volgden bezichtigingen. Na twee maanden verlaagden we de prijs enigszins, maar deze lag nog steeds hoger dan het initiële bedrag. Dit was allemaal onderdeel van een zorgvuldig uitgedacht marketingplan. Lang verhaal kort: als ervaren onderhandelaar en verkoopmakelaar kreeg ik het voor elkaar om de woning binnen acht weken voor de oorspronkelijke vraagprijs te verkopen!

Je huis zelf verkopen: wat moet je allemaal doen?

Wil je je huis verkopen zonder makelaar, dan moet je één aanpak in ieder geval niet hanteren: een advertentie plaatsen op online platforms en afwachten wat er vervolgens gebeurt. Zeker in de huidige woningmarkt is dat een recept voor falen. Hieronder een lijst van handelingen die niet mogen ontbreken op je to-do-lijst!

Woning verkoopklaar maken

Als je je woning zelf gaat verkopen, moet je potentiële kopers aantrekken. Dat doe je door je woning verkoopklaar te maken. Doe alle overbodige ‘rommel’ weg. Bekijk of het badkamerplafond een lik verf nodig heeft voordat je een foto neemt en zet vuile was in je auto tijdens bezichtigingen. Zorg daarnaast dat je goede foto’s plaatst. Presenteer je huis als een ervaren verkoper!

Goede verkoopprijs bepalen

Welke prijs kan je vragen? Dat is een van de eerste zaken, die je bepaalt wanneer je je huis zelf gaat verkopen. Als je professioneel advies inwint, zullen de meeste makelaars de waarde wel kunnen inschatten. Maar voordat je de markt op gaat, moet je ook goed nadenken over een eventuele tactiek. Afhankelijk van diverse factoren kan het slim zijn om juist wat hoger of lager in te zetten.

Bezichtigingen verzorgen voor potentiële kopers

Eindelijk is het dan zover: je gaat bezichtigingen verzorgen. Probeer potentiële kopers goed in te schatten. Wie is écht geïnteresseerd? Als je je huis zelf wilt verkopen, is het belangrijk om mensen te lezen en door een pokerface heen te kijken. Vraag dóór, zodat je weet hoe lang iemand al op huizenjacht is en welke oplevering gewenst is. Dan kan je ook beter onderhandelen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Bepalen wat het beste bod is

Natuurlijk wil je het beste verkoopresultaat behalen. Maar bedenk dat het hoogste bod niet altijd het beste is. Bekijk welke kopers er in álle opzichten het beste uitkomen. Enthousiasme is belangrijk, want je wilt niet dat iemand op het laatste moment afhaakt. Maar je moet ook weten, wie het echt kan betalen. Wanneer iemand een bod doet zonder voorwaarden van financiering, kan je de champagnefles vaak opentrekken. Maar als de wachttijd zes weken bedraagt en het bod ligt lager dan je had gedacht, dan is extra speurwerk meestal op zijn plek. Praat in dat geval bijvoorbeeld met de hypotheekadviseur van de koper om een en ander na te gaan.

Koopakte opmaken

Kleine lettertjes, wettelijke rechten en plichten, ontbindende voorwaarden, bankvoorwaarden: bij het opmaken van de koopakte wil je juridische zekerheid hebben. Het is bijvoorbeeld essentieel om de data te bewaken. Haal er in dit stadium altijd een professional bij die de papieren opstelt en controleert.

Kosten vs. baten: een makelaar weet meer… en levert méér op!

Ga je je huis zelf verkopen, dan bespaar je aanvankelijk op de makelaarskosten. Maar hoe zit het op de langere termijn? Een gemotiveerde makelaar doet veel voor je: advies geven omtrent restyling, mooie foto’s verzorgen, bezichtigingen houden, potentiële kopers ‘lezen’, goed voorbereid onderhandelen, het hele verkoopproces regelen en alle praktische zaken organiseren. Een goede makelaar is tevens marketeer. Ik doe bijvoorbeeld erg veel aan promotie: ik regel foto’s, video’s en professionele teksten. Ook vind ik ontzorging erg belangrijk. Ik ben niet aan kantoortijden gebonden: als mijn klanten mij in de avonden of weekenden nodig hebben, ben ik er voor ze. En met deze aanpak boek ik het beste verkoopresultaat.

Conclusie: Huis verkopen zonder makelaar

je huis verkopen zonder makelaar is mogelijk. Maar ken jij de kneepjes van het vak? Kun je je woning zelf voor de beste prijs verkopen? Of heb je een makelaar nodig om je huis voor (tien)duizenden euro’s méér te verkopen? De laatste optie levert je onder de streep veel meer op. En als je met een ervaren, betrokken makelaar werkt, is de kans enorm groot dat je dit resultaat ook behaalt. (Lees ook onze blogpost: ‘Hoe vind je een betrouwbare makelaar?‘)

Je huis verkopen zonder makelaar óf de beste potentiële koper vinden met een ervaren expert?

Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag hoe we jou kunnen helpen bij het verkopen van je huis mét een makelaar!

Andere relevante blogs