Bieden onder voorbehoud van financiering uitgelegd

Bieden op een woning onder voorbehoud

Wanneer u op zoek gaat naar een woning, hoort u vroeg of laat de term ‘bieden onder voorbehoud van financiering‘ vallen. Vaak gebeurt dit in de context van ontbindende voorwaarden. Deze zijn niet vanzelfsprekend, maar meestal zijn ze wel noodzakelijk voor u als koper. Ze bieden u namelijk bescherming. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat bieden onder voorbehoud van financiering precies betekent. In deze blogpost leggen we het uit aan de hand van 3 aandachtspunten!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ontbindende voorwaarden: wat moet je je daarbij voorstellen?

Wilt u graag snel een bod uitbrengen op uw droomhuis? Doe dit niet zonder meer (ook niet als een verkoopmakelaar u onder druk zet, bijvoorbeeld omdat er een andere koper in het spel is)! Doorgaans is het cruciaal, dat u ontbindende voorwaarden opneemt, zoals een voorbehoud van financiering. U moet hierover overeenstemming bereiken voordat u uw handtekening onder het koopcontract zet. Een ontbindende voorwaarde is een goed gedefinieerde omstandigheid waaronder u van het contract mag afzien. Vaak heeft deze betrekking op de financiering óf de bouwkundige staat van de woning.

1. Het belang van ‘voorbehoud van financiering’

Omdat financiering belangrijk is voor de meeste kopers, wordt een koopcontract vaak afgesloten onder voorbehoud van financiering. Wanneer u een bod uitbrengt, doet u dit vaak op basis van een geschat budget. Dit kan bestaan uit de hypotheek die u wilt afsluiten, de verwachte overwaarde van uw huidige woning en eventueel spaargeld of persoonlijke leningen. Maar een schatting is geen feit. Het komt weleens voor dat u de gewenste hypotheek toch niet (volledig) krijgt. Of dat u uw huidige woning uiteindelijk voor een lager bedrag verkoopt. In zulke gevallen kunt u de nieuwe woning misschien toch niet betalen.

Financieringsvoorbehoud

Als u een financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in het koopcontract, kunt u aantonen, dat u de financiering toch niet bij elkaar krijgt. In dat geval mag u van het contract afzien zónder de gebruikelijke boete van 10% van de koopsom te betalen.

2. De bouwkundige keuring en het kostenplaatje

Hoe mooi een woning er ook uitziet, vaak kunt u niet direct beoordelen hoe alles er ‘onder de motorkap’ uitziet. In welke conditie verkeren de fundering en de kozijnen? Is de cv-ketel binnenkort aan vernieuwing toe? Moet u rekening houden met schilderwerk? Zijn er voldoende groepen in de woning aanwezig? Heeft u (letterlijk) een stevig dak boven uw hoofd?

Om dit soort vragen te beantwoorden, kunt u een bouwkundig gecertificeerde aankoopmakelaar in de arm nemen. Deze geeft u een onderbouwd advies, waardoor u soms geen bouwtechnische keuring nodig hebt. Dat is handig als u snel moet handelen, bijvoorbeeld omdat er kapers op de kust zijn. (Lees ook onze blogpost ‘Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?‘)

Afhankelijk van de staat van de woning kán de makelaar u adviseren om wel een keuring te laten uitvoeren. Wilt u wel alvast het koopcontract afsluiten? Dan onderhandelt de makelaar over een bouwkundig voorbehoud. In dat geval wordt er vaak een maximumbedrag aan benodigde werkzaamheden bepaald. Wijst de keuring uit dat u deze moet overschrijden, dan mag u het contract ontbinden. U moet de keuring overigens wel vóór een bepaalde datum (die u samen vastlegt) laten uitvoeren.

3. Voorlopig koopcontract en de wettelijke bedenktijd

Is uw bod geaccepteerd? Dan sluit u een voorlopig koopcontract. Deze term is echter misleidend, want een dergelijk contract is in principe bindend. Er is ook geen alternatieve versie, zoals een ‘permanent koopcontract’. Waarom wordt het woord ‘voorlopig’ dan gebruikt? Dit betekent simpelweg dat u het contract onder bepaalde omstandigheden nog ongedaan kunt maken. Deze heeft u omschreven in de ontbindende voorwaarden.

Daarnaast heeft u wettelijk gezien drie dagen bedenktijd. Deze begint op de dag nadat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte óf een kopie daarvan overhandigd krijgt. Koper en verkoper mogen samen een langere bedenktijd afspreken, maar het is niet mogelijk om een kortere termijn vast te leggen. Binnen de bedenktijd kunt u als koper afzien van de woningaankoop. Doet u dit niet en vormen de ontbindende voorwaarden ook geen obstakel meer, dan vindt de overdracht plaats bij de notaris op de afgesproken opleveringsdatum.

Droomhuis gevonden in Rotterdam of Den Haag? Pak het goed aan!

Wilt u graag een woning kopen in Rotterdam of heeft u een makelaar in Den Haag nodig? En wilt u een bod doen op een huis dat gunstig én realistisch is? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden eens te bespreken. Dan komt het begrip bieden onder voorbehoud van financiering ongetwijfeld ook ter sprake.

Andere relevante blogs