Huisvesting en huizenmarkt in Rotterdam

Vastgoed Rotterdam

De huizenmarkt in Rotterdam is zeer divers. Met name voor expats is het kopen van een woning in Rotterdam een ingrijpende financiële keuze. Er zijn tal van factoren, waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het een verstandige investering zal zijn. Om verstandige keuzes te kunnen maken, is het van cruciaal belang om de huizenmarkt in Rotterdam te begrijpen. Het is vanzelfsprekend, dat u zich overweldigd zou kunnen voelen door de verscheidenheid aan opties met betrekking tot waar te verblijven. Wilt u een woning huren? Heeft u een eenmalig of doorlopend contract nodig? Welke mogelijkheden zijn er voor buitenlanders, die een woning willen kopen in Rotterdam?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Om u een goed inzicht te geven in alle beschikbare alternatieven, behandelen we al deze onderwerpen in dit blogartikel. Op deze manier kunt u de best mogelijke keuze maken.

Huisvesting en huizenmarkt Rotterdam

Veel bedrijven en instellingen noemen Rotterdam hun thuis. Er zijn dan ook tal van overnachtingsmogelijkheden. In vergelijking met Amsterdam is huren in Rotterdam zo’n 20% goedkoper en ook de woonlasten liggen wat lager. Het vinden van het juiste woning kan echter een uitdaging zijn.

Welke huisvesting is geschikt voor u?

Een woonruimte vinden in Rotterdam is lastig, omdat er zoveel mensen op zoek zijn naar een woning. Het is overigens niet gemakkelijk, als u zich in een ander land bevindt en probeert op afstand huisvesting te regelen. In de stad zijn er veel verschillende huisvestingsmogelijkheden, waarvan sommige meer geschikt voor u zijn dan andere, afhankelijk van uw situatie. In dit artikel bekijken we de vele woonmogelijkheden en laten wij u zien hoe u een woning kunt vinden waarin u prettig kunt wonen in Rotterdam.

Short stay huur

Een uitstekende optie is short stay huur in Rotterdam. Deze tijdelijke oplossingen zijn ideaal voor de eerste zes maanden en om vanuit daar te zoeken naar iets voor de lange termijn. Makelaars, die gespecialiseerd zijn in short stay verhuur en expatverhuur zijn gewend om de moeilijkheden van verhuizen vanuit het buitenland te begrijpen en kunnen zich beter inleven in “unieke” omstandigheden. In staat zijn om de woning te bezichtigen (of iemand anders dit voor u te laten doen) werpt zijn vruchten af omdat het uw interesse aantoont. Er zijn genoeg andere potentiële huurders, en één die er “al is” levert de makelaar een betrouwbaarder beeld op van de huurder.

Informeer bij de gemeente of zij u toestemming geven om u in te schrijven, maar zolang u een geldig huurcontract heeft, zouden er geen problemen moeten zijn. Hoewel short stay verhuur altijd een tijdelijke oplossing is, is het een uitstekende methode om snel een plek te veroveren. De kosten kunnen overigens wel het dubbele zijn, van wat een huurwoning in Rotterdam normaal gesproken zou kosten.

Lange termijn huur – expat verhuur in Rotterdam

Een appartement voor lange termijn huren in Rotterdam vinden is de moeite waard als je langer dan zes maanden wilt blijven. De minimumduur voor langlopende huurcontracten is doorgaans één jaar. Het kan echter soms ook zes maanden zijn. Langetermijnverhuur is betaalbaarder en biedt een groter aanbod aan beschikbare woningen.

De vreemde opstelling die bekend staat als een “appartementsandwich” – waarbij uw appartement met twee verdiepingen wordt gedeeld door een hele andere verdieping die bij een ander appartement hoort – komt af en toe voor in oudere gebouwen in Rotterdam. Je hoeft alleen maar een vrij steile trap te beklimmen om je “tweede” niveau te bereiken; verder is elk appartement nog steeds volledig zelfstandig. De meeste appartementen zijn echter eenvoudiger. Rotterdam beschikt over een groot aantal eigentijdse appartementencomplexen met ruime en energiezuinige woonruimtes omdat het een relatief moderne stad is.

Rotterdamse belastingen in de huizenmarkt

Overdrachtsbelasting moet betaald worden op het moment van verkrijging van een woning. als u beiden tussen de 18 en 35 jaar oud bent en de waarde van het onroerend goed lager is dan € 440.000,- is er een vrijstelling. Anders is het huidige standaardtarief 2% van de aankoop- of taxatieprijs. De overdrachtsbelasting is 8% als het om uw 2e woning gaat.

Bovendien moeten alle eigenaren, huurders en gebruikers van onroerend goed, onroerendgoedbelasting betalen. Onroerende-zaakbelasting (OZB) heet dit en gaat uit van de WOZ-waarde van het onroerend goed die de overheid vaststelt. De WOZ vertegenwoordigt een eerlijke methode om de hoogte van de belasting te berekenen, ook al is deze WOZ waarde doorgaans lager dan de werkelijke marktwaarde.

Waar te zoeken in Rotterdam voor een huur of een huis kopen

Een huurwoning vinden in Rotterdam kunt u het beste online doen. Hetzelfde geldt als u wilt kopen; Makelaars staan klaar om een uitgebreide service aan te bieden, waaronder het in kaart brengen van de potentieel geschikte woningen. Zoek zelf op de twee websites, die we hieronder hebben vermeld. U krijgt een gevoel voor de markt en ziet met eigen ogen de verscheidenheid aan beschikbare huizen en appartementen.

www.funda.com

www.pararius.com

Conclusie

Soms kan het vinden van een woonruimte aanvoelen als een fulltime baan. U moet ongeveer een a twee maanden de tijd nemen, voordat u de juiste woning vindt. Zorg ervoor, dat u uzelf voorbereidt op het scenario, dat u uw gedroomde appartement ook binnen een paar maanden niet zal vinden. Pak de telefoon en bel een aankoopmakelaar in Rotterdam om een bezichtiging in te plannen als u een woning ziet dat u leuk vindt. U voelt zich al snel thuis in uw nieuwe Rotterdamse woning!

Andere relevante blogs