Woning kopen, inflatie en huizenprijzen – meer duidelijkheid in onzekere tijden

woning kop[en Rotterdam

Woning kopen

Wil je in het huidige klimaat een woning kopen? Inflatie viert momenteel hoogtij, dus de kans is groot dat je aan het twijfelen slaat door de verontrustende berichten die op je afkomen. Rentes stijgen, huizenprijzen dalen en de koopkracht van consumenten gaat achteruit. Ondertussen stijgen productprijzen, terwijl de lonen (nog) niet omhooggaan. Is dat wel het geval dan spreken we van een loonprijsspiraal en blijven prijzen stelselmatig oplopen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Inflatie en een woning kopen

Onzekere tijden? Zeker. Aan de andere kant is dit geen onbekend fenomeen. Hoewel je momenteel minder kunt besteden, corrigeert dit zich waarschijnlijk mettertijd — tenminste, als je naar de geschiedenis kijkt. Iemand die vroeger 100 euro per week verdiende, krijgt datzelfde loon nu per dag. Wat dit betekent voor de huizenkoper? Dat het helemaal zo gek niet is om tijdens de inflatie een huis te kopen. Als je nu een woning koopt voor 1 miljoen euro, hoeveel is die dan waard over 10 jaar? (Lees voor meer advies onze blogpost ‘Huis kopen of wachten?‘)

“Huizenprijzen stijgen”, “huizenprijzen dalen”: wat is de status quo?

Een tijdje geleden had iedereen het over de stijgende huizenprijzen. De gemiddelde stijging werd destijds veroorzaakt door de lage rente: geld lenen was toen enorm gunstig. Maar nu is er sprake van een stijgende rente, die niet meer in verhouding staat tot de hoge huizenprijzen; zeker nu mensen minder verdienen. Geld lenen is duurder en dat kunnen ze niet meer betalen. Daarom daalt de gemiddelde huizenprijs, terwijl deze eigenlijk zou moeten stijgen.

Dalende koopkracht en gemiddelde prijzen: wat kun je in de huidige markt verwachten?

Belangrijk is dat de gemiddelde huizenprijzen dalen. Maar per regio verschilt het nogal. In het centrum gaan de prijzen hard omlaag, terwijl kopers in de randgemeentes soms nog overbieden. Onlangs wilde ik in zo’n gemeente aanvankelijk 5.000 euro overbieden op een woning. De verkoper mag blij zijn dát we meer dan de vraagprijs bieden, meende ik. Totdat de verkoopmakelaar mij vertelde dat zes potentiële kopers hadden overboden. Hij merkte nog niets van de gestegen rente en de hoge inflatie!

Te duur een woning kopen

Wil je weten wat een woning momenteel waard is? Daar is echt maatwerk voor nodig. En ook actualiteit: een huis dat zes maanden geleden een waarde van 4 ton had, kan nu zó 30.000 euro gedaald zijn. Betaal je nú die 4 ton, dan koop je misschien veel te duur in.

In dit klimaat een woning vinden: wat is de beste aanpak?

Het antwoord is misschien wat voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar: werk met een expert. (Lees ook onze blogpost ‘Wat doet een aankoopmakelaar voor je?‘) Een goede aankoopmakelaar helpt je door dit lastige, snel veranderende landschap te navigeren. Officiële data van de afgelopen maanden zijn meestal niet beschikbaar, maar een ervaren makelaar volgt de woningmarkt op de voet en schat je kansen in op basis van ervaring. En daarom kan hij of zij voorkomen dat je wellicht 30.000 euro te veel betaalt.

Meet netwerken in lastige tijden

Juist in deze tijd geldt ook dat een goed netwerk alles is. Met de steeds hogere inflatie, de stijgende energieprijzen, de stijgende rentes en de grote onzekerheid op de huizenmarkt stappen verkoopmakelaars naar hun bestaande contacten. “Heb jij nog geïnteresseerde klanten?” vragen zij aan een aankoopmakelaar met een goede reputatie. “Misschien is deze woning iets voor ze.” Een betrouwbare, ervaren aankoopmakelaar kan nu vaak een hele goede deal voor je sluiten. In dit klimaat kun je met goede onderhandelingstechnieken namelijk nóg meer bereiken.

Tip 1: Vraag wat onderhandelingen jou opleveren

Werk met een makelaar, die slechts 10 tot 15 procent neemt van wat er tijdens de onderhandelingen van de vraagprijs afgaat. Dit betekent dat jij 85 tot 90 procent in je zak kan steken!

Tip 2: Betaal alleen bij een woningaankoop

Sommige makelaars werken op basis van ‘no cure, no pay’. Als je voor deze constructie kiest, heb je er alleen maar bij te winnen.

Hulp nodig van een ervaren, betrouwbare aankoopmakelaar?

Wil je een huis kopen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam? En doe je dit graag met de hulp van een betrokken aankoopmakelaar die een solide netwerk én 20+ jaar ervaring heeft? Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met je.

Andere relevante blogs