De beste aankoopmakelaar kiezen: hoe doe je dat?

aankoopmakelaar Rotterdam, aankoopmakelaar Den Haag

Goede aankoopmakelaar uitkiezen

Onlangs kocht ik een pand aan voor een klant die al drie panden in haar bezit had. De verkopende makelaar vroeg in eerste instantie de vraagprijs. “Laten we daar maar mee akkoord gaan,” zei mijn klant. In zo’n geval heb je een goede aankoopmakelaar nodig. Want ik zag onderhandelingsmogelijkheden en kreeg de vraagprijs uiteindelijk 10.000 euro naar beneden.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Omdat mijn klant alleen tijdelijk in het pand wilde wonen om het daarna te verhuren, nam zij aan dat ze onder box 3 viel want dit had zij eerder ook zo gedaan. “Dat is alleen zo als je het direct verhuurt,” vertelde ik haar. “Heb je de intentie om er zelf te wonen, dan val je onder box 1. Wat je later doet, maakt niet uit.” Wat dit betekende? Ze hoefde geen overdrachtsbelasting te betalen. Haar vorige aankoopmakelaar had haar dit niet verteld bij de aankoop van haar andere panden. Kortom, een goede aankoopmakelaar kiezen lóónt! Maar hoe vind en herken je die precies?

3 aandachtspunten om de beste aankoopmakelaar te kiezen

1. Kennis en ervaring

Misschien een open deur, maar expertise is onmisbaar. De huizenmarkt is dynamisch en het veld is complex. De beste aankoopmakelaars staan je van A tot Z bij in je zoektocht — óók als je bijvoorbeeld wilt weten wat de bouwkundige staat van een woning is en welke zaken fiscaal aftrekbaar zijn.

2. Motivatie en drijfkracht – No cure no pay

De juiste aankoopmakelaar zet zich volledig voor je in en vindt het leuk om topservice en kwaliteit te bieden. Aan een deskundige makelaar die zijn of haar tijd tot het pensioen uitzit, heb je niet veel. Kies dus voor een betrouwbaar bedrijf dat geen dubbele belangen heeft en het optimale voor jou wil bereiken. En dat bijvoorbeeld bewijst door te werken op basis van ‘no cure, no pay’.

3. Netwerk en reputatie

Een ervaren aankoopmakelaar heeft twee zaken opgebouwd: contacten en een reputatie. Controleer of beide in orde zijn! Een stevig netwerk en een uitstekende naam maken vaak het verschil voor jou als klant. Jouw aankoopmakelaar staat daarmee veel steviger in onderhandelingen en kan daarom vaak de beste deal voor je sluiten.

Bij welke vereniging(en) moet een makelaar aangesloten zijn?

De twee grootste brancheverenigingen zijn VBO (waar wij lid van zijn) en NVM. Makelaars. De makelaars, die zijn aangesloten bij een van deze verenigingen, vallen onder het tuchtrecht. Dit betekent, dat ze op het matje geroepen worden als ze een fout maken of incorrect handelen.

Maar een lidmaatschap alléén is niet alles. Bekijk bij het uitzoeken van de juiste aankoopmakelaar ook wat deze doet om bij te blijven. Ik heb bijvoorbeeld een gedegen opleiding gehad, maar ik volg nog steeds cursussen. Zo heb ik mij recentelijk laten bijscholen als expat-consultant. Ook volgde ik laatst een cursus over energiezuinigheid, zodat ik klanten in het huidige klimaat optimaal kan adviseren over aankopen en subsidies.

Hoe vind je de beste aankoopmakelaar? Stel deze vragen!

  • Wat is het maximale dat ik in mijn situatie kan bereiken?
  • Hoe belangrijk is klantcontact voor jou?
  • Met welke vragen kan ik bij je terecht?
  • Ben je alleen tijdens kantooruren bereikbaar? Of kunnen we ook contact hebben in het weekend indien dat nodig is (bijvoorbeeld als we na een bezichtiging op vrijdag een bod moeten doen op maandag)?
  • Kun je voorbeelden geven van recente klantsituaties die je hebt geanalyseerd? En welke aanpak heb je gehanteerd om hier het beste uit te halen?
  • Hoe ga je om met de huidige markt en ontwikkelingen?
  • Op welke gebieden kun je mij allemaal adviseren?
  • Met wie ga ik werken? (Soms kies je voor een groot makelaarskantoor vanwege de reputatie om vervolgens een makelaar toegewezen te krijgen die net uit de schoolbanken komt.)
  • Hoe zien je ratings en reviews eruit?

De meeste makelaars die dít zeggen… moet je vermijden! [4 rode vlaggen]

“Wij gaan beperkt met je mee naar bezichtigingen”

Gaat je aankoopmakelaar slechts een of twee keer met je mee naar bezichtigingen — en moet je daarna betalen? Dan is deze persoon er niet écht voor je.

“Je mag niet aankopen wat wij ter verkoop aanbieden”

Sommige aankoopmakelaars die ook verkoopmakelaars zijn, zoeken alleen een woning voor je buiten hun eigen aanbod. Dat werkt heel beperkend (stel je eens voor dat ze de halve stad opkopen!). Niet voor kiezen, dus.

“Wij doen aankoop, maar ook héél veel verkoop”

Misschien spreekt het voor zich, maar het is toch een belangrijke tip: kies voor een makelaar die gespecialiseerd is in aankoopbegeleiding. Die voegt eerder de daad bij het woord.

“Aankoopbegeleiding? Doe ik ernaast”

Kies al helemaal niet voor een hypotheekadviseur die ‘ook wel even’ een woning voor je zoekt. De kans is klein dat deze persoon de beste aankoopmakelaar is die je kunt vinden.

“Je moet ons sowieso betalen én we vragen een aanbetaling”

Maak het risico niet onnodig groot voor jezelf. Er zijn makelaars die werken op basis van ‘no cure, no pay’!

Werken met een goede aankoopmakelaar die zijn vak verstaat?

Wil je een huis kopen in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam of Utrecht? Vind je het prettig om gedurende het hele aankoopproces ontzorgd te worden? En wil je werken met een betrokken, slagvaardige, zeer ervaren aankoopmakelaar die nét dat extra stapje voor je doet? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere relevante blogs